»Acceptansen får lov att vara hatad«

»Acceptansen får lov att vara hatad«

»Läkaryrket känns ibland som att befinna sig i stormögat av andras kolossala sorg och smärta«, skriver Pouria Farsani i sin krönika om hur man som läkare hanterar sorg och smärta i yrket – men även privat.

Stolt studentordförande lämnar över stafettpinnen på fullmäktigemöte

Stolt studentordförande lämnar över stafettpinnen på fullmäktige

I helgen är det dags för SLF students fullmäktigemöte. Ett flertal motioner handlar om problemen att få pengarna att räcka under den långa – och numer ännu längre – läkarutbildningen.

Högre ersättning för övertid i Jönköping under nästa sommar

Högre ersättning för övertid väntar läkare i Jönköping nästa sommar

Läkare och annan vårdpersonal i Region Jönköpings län kommer under nästa sommar att få högre ersättning för övertid än vad som står i kollektivavtalet. Den som tvingas ta ut mindre än fyra veckors semester ska också få extra semesterdagar och en bonus.

Ivo kritiserar Universitetssjukhuset Örebro i granskningen av vårdplatser

Ivo kritiserar USÖ som ett led i nationell tillsyn av vårdplatser

Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i den pågående nationella tillsynen av akutsjukvården. Enligt beslutet finns inte tillräckligt med vårdplatser för att säkerställa att patienterna får den vård och hjälp de behöver.

Undersökning valdes bort under pandemin – cancern upptäcktes sent

Remiss fördröjdes av pandemin – tumören upptäcktes efter två år

Efter två år och kontakt med sju olika läkare fick patienten slutligen besked – smärtan i ryggen berodde på en tumör i bäckenet. Enligt patientens vårdcentral, som gjort en lex Maria-anmälan, berodde den långa tiden till diagnos på prioriteringar under pandemin.

Sanatorier, tbc och vad vi kan lära oss av medicinhistorien

Av dåtidens sanatorier kan vi lära även i dag

Hans K:son Blomquist har läst Björn Wimans bok om sin mammas tid på sanatorium på 40-talet, om tuberkulosen och hur man såg på sjukdomen då. Recensenten tycker att en medicinhistorisk reflekterande återblick på tuberkulos är viktig också för vår syn på och behandling av andra pandemier.

»Vi vill inte att läkarstudenterna ska få en dålig upplevelse«

»Vi vill inte att läkarstudenterna ska få en dålig upplevelse«

Det blev skarpa protester från fackligt håll när Akademiska sjukhuset anställde läkarstudenter för att göra sjuksköterskeuppgifter. Nu har projektet utvärderats. (1 kommentar)

Demonstranter i Iran måste få trygg vård

Iranska demonstranter måste få tillgång till trygg vård

De internationella hälsoorganisationerna bör agera för att säkerställa att sårade och fängslade demonstranter i Iran får tillgång till grundläggande sjukvård, och att vården blir en säker plats för både patienter och personal, skriver Faraidoun Moradi.

Lex Maria-anmälan efter missad leukemi

Missad leukemi lex Maria-anmäls

Läkaren på vårdcentralen i Mellansverige feltolkade patientens blodprov och först efter två månader upptäcktes det att hen i själva verket hade leukemi. Nu har vårdgivaren anmält ärendet till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. Samma läkare har tidigare anmälts till Ivo eftersom han tonat ned riskerna med covid-19. (1 kommentar)

Svenska läkare stöttar iranska kollegor med video i sociala medier

Svenska läkare stöttar iranska kollegor med video på Instagram

Många svenska läkare syns i en video som tillkommit för att visa stöd för kollegor och andra i Iran, där många utsätts för angrepp av regimen efter de protester som nu pågått i över två månader. »Det är för att visa att världen är med och stöttar dem«, berättar Malmöläkaren Sogand Sajjadi.

Regionernas utköp under lupp: Region Stockholm i topp

Regionernas avgångsvederlag under lupp: Region Stockholm ligger högst

Stockholm är den region som har lagt mest pengar på att köpa ut anställda de senaste åren. Sedan 2019 har mer än 100 miljoner kronor gått till utköp i regionen, visar en kartläggning från Sveriges Radio.

Stor besparing på Skas – iva och akutmottagning bort enligt förslag 

Stor besparing på Skas – akut och intensivvård bort enligt förslag 

Skaraborgs sjukhus, Skas, måste spara 350 miljoner kronor. Enligt ett förslag skulle akutmottagningen och intensivvårdsavdelningen i Lidköping kunna försvinna. 

Arbetsmiljöverket vill se vite efter problem på akuten i Örebro

Arbetsmiljöverket kräver vite efter det svåra läget på akuten i Örebro

De långvariga arbetsmiljöproblemen på akutmottagningen i Örebro gör att Arbetsmiljöverket nu tar fallet vidare till förvaltningsrätten – och kräver att regionen ska betala en halv miljon kronor i vite. Men hälso- och sjukvårdsdirektören är förvånad.

Region Sörmland betalar en miljon till privat vårdcentral efter förlikning

Region Sörmland betalar miljon till vårdcentral efter förlikning

Konflikten mellan Region Sörmland och företaget bakom Årby vårdcentral i Eskilstuna är över. Efter en överenskommelse i tingsrätten ska nu regionen betala en miljon till vårdbolaget, som i sin tur ska återlämna all utrustning som det hyrt.

Kritik mot planer för närsjukhus i VGR

Kritik mot planer för närsjukhus i Bohuslän i Västra Götalandsregionen

Framtiden för närsjukhusen i Lysekil och Strömstad står i fokus på norra hälso- och sjukvårdsnämndens möte under torsdagen. De två sjukhusen i norra Bohuslän väntas läggas ner – och ersättas av ett nytt. Men flera kommunpolitiker är kritiska.

Är det rimligt att läkare inte får hjälpa döende att avsluta sitt liv?

Är det rimligt att läkare inte får hjälpa döende att avsluta sitt liv?

207 läkare med Barbro Westerholm i spetsen står bakom protestskrivelsen »Är det rimligt att en läkare inte får hjälpa en döende att avsluta sitt liv?«. Skrivelsen är samtidigt en protest mot HSAN:s beslut att återkalla Staffan Bergströms läkarlegitimation. (7 kommentarer)