Huddinges nya operationssalar blir stor covid-IVA

Huddinges nya operationssalar omvandlas till stor covid-IVA

Tanken var att de 23 operationssalarna i den nya byggnaden i Huddinge skulle tas i bruk den här månaden. Men nu har Karolinska universitetssjukhuset förvandlat dem till tillfälliga intensivvårdsplatser för covid-19-patienter.

Läkemedelsbrist oroar intensivvården

Brist på läkemedel i intensivvården

Brist på läkemedel oroar intensivvården, och Socialstyrelsen publicerar ett nytt kliniskt stöd för läkemedelsbehandling i palliativ vården i kommunal hälso- och sjukvård. Det var några budskap på dagens presskonferens.

Marina Tuutma omvald till DLF-ordförande

Tuutma fortsätter att leda DLF

Marina Tuutma förblir ordförande för Svenska distriktsläkarförening fram till 2022. Det beslutade föreningen på sitt digitala fullmäktigemöte på fredagen.

Läkemedelsverket vill begränsa användning av malarialäkemedel

Malarialäkemedlen klorokin och hydroxiklorokin bör bara användas inom ramen för kliniska studier hos patienter med covid-19. Den uppmaningen riktar Läkemedelsverket till sjukvården.

»Dagtid arbetar jag nu i ett tält utanför min vårdcentral«

»Dagtid arbetar jag numera i ett tält utanför min vårdcentral«

Dagtid tar ST-läkaren Agmall Sarwari hand om dem som har ett personnummer, en adress, en fast punkt i livet. Men det är på torsdagskvällarna magin händer. Då volontärarbetar han för Läkare i världens klinik och tar hand om de andra.

Aerosoler i luften kan vara en smittväg vid svår influensa

Aerosoler kan vara en smittväg vid svår influensa

Personal som vårdar patienter med covid-19-infektion där risken är stor att luften innehåller höga halter av infektiös aerosol ska ha tillgång till andningsskydd av typen N95. Det bör åligga huvudmännen att lägga alla resurser på att tillgodose tillgången, skriver Sven Erik Lundin.(1 kommentar)

Fler vill nu bli läkare

Fler vill nu bli läkare

Antalet sökande till läkarprogrammet har ökat med 23 procent jämfört med förra året, enligt siffror från Universitets- och högskolerådet som Dagens Nyheter tagit del av.

Palliativ farmakologisk behandling vid svår covid-19

Lämplig palliativ farmakologisk behandling vid svår covid-19

Många patienter med hög biologisk ålder och stor sjuklighet är inte aktuella för intensivvård utan har störst nytta av ren palliativ behandling vid svår covid-19. Här ges en kort sammanfattning av lämplig symtomlindrande behandling vid svår covid-19.(2 kommentar)

Krislägesavtalet har aktiverats

Sveriges Kommuner och regioner, SKR, och arbetsgivarorganisationen Sobona aktiverar nu krislägesavtalet i Region Stockholms intensivvårdsverksamhet.

Stor oro för kommande brist på intensivvårdsplatser i Stockholm

Nu ökar trycket på intensivvårdsavdelningarna i landet. Region Stockholm uppges vara nära taket, men även andra regioner uttrycker oro för en kommande platsbrist, rapporterar SVT.

Läkarförbundet positivt till nya föreskrifter för ST

Läkarförbundet huvudsakligen positivt till nya ST-föreskrifter

Läkarförbundet är i huvudsak positivt till Socialstyrelsens förslag till nya föreskrifter för BT och ST och ändringar i AT-föreskrifterna. Men på några punkter vill förbundet se ändringar.

Socialstyrelsen gör tummen ned för könskirurgi från 15 år

Socialstyrelsen gör tummen ned för könskirurgi redan från 15 år

Mycket talar emot att sänka åldersgränsen för att få genomgå vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen till 15 år. Det säger Socialstyrelsen efter att på regeringens uppdrag ha tittat närmare på frågan.

Skyddsstopp på Östra sjukhuset hävt

Skyddsstopp på Östra sjukhuset hävt

Det skyddsstopp som fackförbundet Kommunal införde på en medicinavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg i går onsdag hävdes på onsdagskvällen efter dialog mellan skyddsombud, arbetsgivare och Arbetsmiljöverket.

Stockholm: Ja till krisavtal i vården

Stockholm: Ja till krisavtal

Region Stockholm begär nu att få aktivera krislägesavtalet. Enligt finansregionrådet Irene Svenonius (M) ökar behovet av intensivvård snabbt och därför vill man få bättre möjlighet att stärka upp bemanningen.

Läkarförbundet: Dags att aktivera krislägesavtalet

Läkarförbundet: Dags att aktivera krislägesavtalet

Det är hög tid att aktivera krislägesavtalet, tycker Läkarförbundet. »Om det inte är kris nu, när är det då kris?«, frågar ordförande Heidi Stensmyren. Och i Stockholm kan det vara nära förestående.

Regeringens utredare vill ha bättre lagerhållning vid kriser

Staten behöver ha en nationell målsättning för sjukvården vid krig eller kris. Det är en av slutsatserna i ett delbetänkande från utredningen om vårdens beredskap.

Stensmyren: Nergårdhs förslag inte bättre än nationella taxan

Stensmyren: Nergårdhs förslag inte bättre än nationella taxan

Utredningen »God och nära vård« innehåller två alternativ som båda innebär att lagen om läkarvårdsersättning upphävs. Läkarförbundets Heidi Stensmyren anser att förslagen riskerar att hindra mångfald i etableringar.

Privatläkarna: Viktigt att egenföretagande i vården finns kvar

Privatläkarföreningen: Viktigt att egenföretagande i vården finns kvar

Det är mycket viktigt att det finns småskalig vård och möjligheter för egenföretagande inom sjukvården även om den nationella taxan försvinner. Det menar Sven Söderberg, ordförande i Privatläkarföreningen.

Snart startar försök med blodplasma till patienter med covid-19

Försök med blodplasma ska hjälpa patienter med covid-19

Inom kort ska patienter i Stockholm med covid-19 erbjudas behandling med blodplasma från personer som tillfrisknat. Etikmyndigheten har gett grönt ljus till försöket på Karolinska universitetssjukhuset.

Socialstyrelsen delar bilden av plattform för prioriteringar

Socialstyrelsen delar bilden av den etiska plattformen

Vi välkomnar synpunkter som förs fram i ett debattinlägg i Läkartidningen och vill lugna författarna med att Socialstyrelsen delar deras bild av den etiska plattformen för prioriteringars ställning i svensk lagstiftning, skriver Thomas Lindén och Lars Sandman.(1 kommentar)