Informationsläkare kan bli politisk fråga

Informationsläkare kan bli politisk fråga

Socialdemokraterna i Region Stockholm motsätter sig nedläggningen av den grupp med informationsläkare och informationsapotekare som utbildar vårdcentraler om exempelvis läkemedel. »Det kan bli en politisk diskussion«, säger oppositionsregionsrådet Talla Alkurdi (S).

Statligt utbrottsteam ska hjälpa regioner med smittspårning

Mer pengar och statligt utbrottsteam ska underlätta smittspårning

Regeringen utlovar en särskild smittspårningsmiljard. Dessutom ska alla personer med symtom kunna testa sig för covid-19 gratis. Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en presskonferens i dag.

Visselblåsare begär skadestånd – och får stöd av Läkarförbundet

Visselblåsare begär skadestånd – och får stöd av Läkarförbundet

Visselblåsare i Macchiarini-ärendet begär nu skadestånd av staten på totalt 180 000 kronor för att deras rätt till domstolsprövning har kränkts. Visselblåsarna får också stöd av Läkarförbundet som anser att anklagade forskare ska ha möjlighet att försvara sig i en oberoende instans.

Läkaryrket rankas högst i ny enkät

Ny undersökning: Läkaryrket har högst status

Läkaryrket är det yrke som anses ha högst status, enligt en färsk undersökning. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren tror att yrkets höga status hänger ihop med det stora ansvaret det innebär att vara läkare.

Sjukhuset i Älvsjö avvecklas

Extrasjukhuset i Älvsjö avvecklas

Behovet av extra resurser på grund av covid-19 minskar i Region Stockholm. Det gör att det på rekordtid uppförda sjukhuset i Stockholmsmässan i Älvsjö kommer att avvecklas – utan att ha tagits i bruk alls.

SVAR kan ge svar om undanträningseffekter

Akutvårdsregister kan ge svar om undanträngning under pandemi

Pandemins effekter på akutsjukvården är stora och behöver övervakas. Svenska akutvårdsregistret möjliggör detta, men dessvärre är flera hårt drabbade regioner ännu inte anslutna, skriver Lisa Kurland och medförfattare.

Hjärtoperationer granskas efter fyra dödsfall – kirurg avstängd

Hjärtoperationer granskas efter fyra dödsfall – kirurg avstängd

Skånes universitetssjukhus har lex Maria-anmält sju komplikationer i samband med hjärtkirurgi. Alla operationer utfördes av samma kirurg och i fyra fall avled patienten.

NU-sjukvården svänger om semester i juni

NU-sjukvården svänger – grönt ljus för semester för läkare i juni

NU-sjukvården öppnar återigen för att juni kan användas som semestermånad. Men september kan också behövas, meddelade arbetsgivaren på onsdagen. Och i Östergötland behöver bland andra läkare på toraxanestesin ta en vecka i september.

Läkaresällskapet: Bra att läkare gör sin röst hörd i debatten

Läkaresällskapet: Bra att läkare gör sin röst hörd i debatten

Det är bra att läkare och sjuksköterskor hörs i debatten – särskilt under den rådande pandemin, skriver Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik. Men hur gör man det på ett bra sätt? Nu ger sällskapet råd till läkare som uttalar sig i media.

Stress och oro möts med militär taktik och reflexion

Personalens stress och oro möts med militär taktik och reflexion

På Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm har intensivvårdspersonalen en psykologledd reflexion två gånger per dygn. På Södertälje sjukhus har man angripit den mentala påfrestningen som arbetet under pandemin innebär med militär taktik.

»Svårt när läkare inte kan följa sin etiska kompass«

»Ovissheten skapar etisk stress«

Med coronapandemin har risken för etisk stress ökat. Madhuri Gogineni, överläkare inom palliativ vård och ledamot i flera etiska råd, tror att ovisshe­ten är svårast. »Vi har ingen vetenskaplig grund att luta oss mot – samtidigt förväntas vi som läkare ha svar.«

Kir-ass hos Napoleon

Nostalgitripp till Visby och minnen av kirurgen Napoleon

Femtio år senare, på en nostalgitripp ombord på M/S Gotland, på väg från Nynäshamn till Visby, minns två pensionerade barnläkare en mycket mindre och gungigare båt 1969, som tog dem till Gotland för en månads assistenttjänstgöring i kirurgi hos kirurgöverläkaren Nils Gustaf Napoleon Schager på Visby lasarett.(1 kommentar)

Socialstyrelsen ska fortsätta som inköpscentral

Socialstyrelsen fortsätter som nationell inköpscentral

Under coronakrisen har Socialstyrelsen köpt in skyddsutrustning och annat för omkring 1,5 miljarder kronor. Men även om situationen just nu är mer stabil kommer myndighetens uppdrag som nationell inköpscentral att kvarstå. Det meddelar Socialminister Lena Hallengren (S).

Lancet: Frågetecken kring studie med malariamedel vid covid-19

I en studie i Lancet i maj var dödligheten högre hos sjukhusvårdade covidpatienter som behandlats med malariamedlen klorokin eller hydroxyklorokin. Men studien har fått kritik och nu skriver tidskriften att det finns frågetecken kring dess data.

Wallberg slutar som testkoordinator

Wallberg slutar som koordinator

Efter bara tre veckor slutar nu Harriet Wallberg som regeringens testkoordinator för covid-19. Det rapporterar flera medier.

Tegnell: Fler eller tidigare åtgärder hade behövts

Tegnell: Fler eller tidigare åtgärder hade behövts

Med facit i hand skulle borde Sverige ha gjort mer för att tackla covid-19 i ett tidigare skede. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i en Ekot-intervju.

Högerkammarsvikt – allvarligt tillstånd med ökad mortalitet

Högerkammarsvikt – allvarligt tillstånd med ökad mortalitet

Högerkammarsvikt diagnostiseras vanligen med ekokardiografi och medför ökad mortalitet och morbiditet. Samtidig vänsterkammarsvikt är vanligt.(1 kommentar)

Forskare: Det medicinska ledarskapet har klivit fram

»Det medicinska ledarskapet har klivit fram under coronakrisen«

Trots ett extremt läge pekar vissa på att coronakrisen inneburit en återprofessionalisering av vården. Allt oviktigt skalas bort och fokus hamnar på kärnuppdraget. Nu ska professionernas roll under krisen undersökas i ett forskningsprojekt.(3 kommentar)

Vården måste fortfarande hushålla med propofol

Det krävs fortsatt återhållsamhet kring propofol

Läkemedelsförsörjningen har i stort sett fungerat bra under pandemin. Men det krävs fortsatt återhållsamhet vad gäller användningen av narkosläkemedlet propofol. Det meddelade Läkemedelsverket vid dagens myndighetsgemensamma pressträff.