Denna webbplats vänder sig till läkare

Spännande lyssning om det sista pillret

Spännande lyssning om att ta det sista pillret

»Det personliga greppet är seriens gnista«, skriver Johan Bengtsson efter att ha lyssnat på poddserien »Det sista pillret«, där vi får följa journalisten Johan Cedersjös nedtrappning av SSRI parallellt med intervjuer av forskare.

Klinik för omskärelse stoppas omedelbart – barn riskerade att dö

Klinik för omskärelse stoppas omedelbart – barn riskerade dö

Barn har riskerat livet på en klinik som bland annat utför manlig omskärelse i Göteborg, vilken därför tvingas stänga med omedelbar verkan. Ivo slår bland annat ner på icke-sterila verktyg vid kirurgiska ingrepp och att kliniken saknar förmåga att hantera biverkningar.

Studie: Större risk för utbrändhet hos hbtqi-läkare

Amerikansk studie: Större risk för utbrändhet hos hbtqi-läkare

En ny amerikansk studie som inkluderar nästan 11 000 läkare visar att risken för utbrändhet och vantrivsel på jobbet är vanligare bland hbtqi-läkare. »Jag är inte förvånad alls«, säger Sven Grützmeier, grundare av Regnbågsläkarna.

Region krävs på skadestånd för diskriminerande test

DO kräver skadestånd för diskriminering av ADHD-patienter

Ett par patienter i en region i norra Sverige som tvingats att lämna drogtester för att få ADHD-läkemedel, har anmält händelserna till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Nu kräver DO att regionen ska betala skadestånd till patienterna.

Ivo-kritik mot läkare som bröt benet på artrospatient

Ivo-kritik mot läkare som bröt benet på artrospatient

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar två läkare på en ortopedklinik i Mellansverige. Ortopederna genomförde en mobilisering av en patients knä medan hon var nedsövd, och detta utan tillräcklig indikation.

Saco vill ha ett nytt system för individuellt pensionssparande

Saco vill ha ett nytt system för individuellt pensionssparande

Akademikernas fackliga samarbetsorganisation, Saco, anser att det är hög tid att införa ett skattegynnat privat pensionssparande. I en ny rapport beskriver organisationen Sverige som ett undantagsland i stort behov av nya regler. »Vi sticker ut i OECD«, säger utredaren Ossian Wennström.

Hade neuroborrelios – fick remiss för att behandla ätstörning

Kvinna hade neuroborrelios – fick remiss till ätstörningsbehandling

En ung kvinna sökte vård för huvudvärk, illamående och viktnedgång och befarade själv att symtomen var kopplade till det fästingbett hon fått under sommaren. Men läkaren trodde att besvären var stressrelaterade och skickade remiss till ätstörningsbehandling. Trots ett flertal vårdbesök dröjde det nästan tio månader innan hon fick diagnosen neuroborrelios. (2 kommentarer)

»Det märks att det är enorma besparingar i alla regioner«

»Det märks att det är enorma besparingar i alla regioner«

Sundsvalls klinik för nationell högspecialiserad vård för svåra ätstörningar – unik i landet med att ta emot elitidrottare – fyller ett år. Verksamhetschefen Magnus Sjögren ser tillbaka på ett »bra men intensivt« år, men riktar också kritik till regioner som inte velat betala för nationell högspecialiserad ätstörningsvård.

Martin Hellgren är »Årets kärndoktor« 

Han är »Årets kärndoktor« vid Skaraborgs sjukhus

Martin Hellgren, specialistläkare, akutmottagningen, har utsetts till »Årets kärndoktor« vid Skaraborgs sjukhus.

Lockar läkare med skoterkort, fiskekort och kanske »tama renar«

Lockar läkare med skoter, fiske och vid behov »tama renar«

Vad sägs om att bo gratis i ett nybyggt hus med naturen runt knuten, få betalt förarbevis till skoter – och tillgång till skoter – samt fiskekort och gymkort? Vårdcentralen Hälsorum Offerdal lockar med en rad förmåner för att anställa en läkare – ett grepp som verksamhetschefen använt framgångsrikt tidigare.

»Vissa verkar vara gjorda för att jobba natt, men inte jag«

»Vissa verkar vara gjorda för att jobba natt, men inte jag«

»Jag vill tro att jag fortfarande är en empatisk barnläkare, men jag springer också förbi ganska fort ibland. En överlevnadsstrategi i vårdapparaten för att spara tid, kraft och ångest till det mer utmanande. Jag måste bara se till att inte bli så snabb att jag missar det jag passerar«, skriver Mikaela Winderud i sin krönika. (7 kommentarer)

Här är vårdutredningarna som ska presenteras under 2025

Här är vårdutredningarna som presenteras under 2025

Statligt huvudmannaskap för vården, stärkt beredskap inför framtida pandemier och förändringar i abortlagstiftningen. Under 2025 presenteras flera stora statliga utredningar som påverkar hälso- och sjukvården. Här är alla viktiga datum att hålla koll på.

Lättare för läkare att omskola sig till lärare

Nya regler gör det lättare för läkare att skola om sig till lärare

Nya regler ska göra det lättare för läkare som funderar på att byta spår och vidareutbilda sig till lärare. (2 kommentarer)

Patient i fel kö – cancer kom tillbaka

Patient i fel kö – cancer kom tillbaka

En patient som behandlats för blåscancer hamnade i fel kö för uppföljning när flera team var inblandade. Det gjorde att patienten fick vänta 14 månader på uppföljning i stället för 3, och cancern hade då kommit tillbaka.

Bästa avhandling i Linköping 

Bästa avhandling i Linköping 

Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet tilldelar Mattias Törnudd, med dr och överläkare på torax–kärlkliniken, Universitetsjukhuset i Linköping, utmärkelsen »Bästa avhandling vid Medicinska fakulteten 2024«.

Region Värmland bröt mot förbud – polisanmäls av Arbetsmiljöverket

Region Värmland bröt mot förbud – polisanmäls av AMV

Arbetsmiljöverket polisanmäler Region Värmland efter att våldsamma patienter vårdats i lokaler som är belagda med förbud, rapporterar lokala medier. Det finns bland annat glaspartier och gipsväggar i lokalerna, som dessutom är svåröverblickbara, enligt myndighetens anmälan, enligt myndigheten.

Personligt om skolan och den avskaffade skolhälsovården

Personligt om dagens skola och den avskaffade skolhälsovården

Efter att Anders Jeppsson läst boken »Flickan i korridoren« ställer han sig frågan hur det kommer sig att över huvud taget några barn och ungdomar klarar av att gå i skolan i dag. (3 kommentarer)

Nytt projekt ska ge stöd åt barn och unga som har postcovid

Covidföreningen startar nytt projekt för att stötta unga med postcovid

Genom att bland annat ta fram skolmaterial för anpassad skolgång vill Svenska Covidföreningen stötta barn och unga som drabbats av postcovid. Nu har projektet beviljats medel från Allmänna arvsfonden i tre år.

Nio av tio kuggade kunskapsprovet: »Totalt kliniskt irrelevanta frågor«

9 av 10 kuggade kunskapsprovet: »Kliniskt irrelevanta frågor«

Nio av tio utlandsutbildade läkare som skrev det senaste kunskapsprovet i november misslyckades – vilket gör det till det näst sämsta provresultatet någonsin. En av de som underkändes var Emelie Bergman Røthe som studerat i Storbritannien. »Det var en chock att provet fokuserade på frågor som var totalt kliniskt irrelevanta«, säger hon. (39 kommentarer)

NU-sjukvården tar emot färre utlandsstudenter än tidigare

NU-sjukvården tar emot färre utlandsstudenter än tidigare

NU-sjukvården har under flera år varit öppen för att ta emot utlandsstudenter på praktik. Nu har det blivit svårare att erbjuda platser till dem. »Vi har inte tillräckligt med handledare«, säger Naghmeh Fagheeh, överläkare och övergripande studierektor för läkarstudenter i NU-sjukvården.

1 2 3 500