Socialstyrelsen gör tummen ned för könskirurgi från 15 år

Socialstyrelsen gör tummen ned för könskirurgi redan från 15 år

Mycket talar emot att sänka åldersgränsen för att få genomgå vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen till 15 år. Det säger Socialstyrelsen efter att på regeringens uppdrag ha tittat närmare på frågan.

Stockholm: Ja till krisavtal i vården

Stockholm: Ja till krisavtal

Region Stockholm begär nu att få aktivera krislägesavtalet. Enligt finansregionrådet Irene Svenonius (M) ökar behovet av intensivvård snabbt och därför vill man få bättre möjlighet att stärka upp bemanningen.

Regeringens utredare vill ha bättre lagerhållning vid kriser

Staten behöver ha en nationell målsättning för sjukvården vid krig eller kris. Det är en av slutsatserna i ett delbetänkande från utredningen om vårdens beredskap.

Läkarförbundet: Dags att aktivera krislägesavtalet

Läkarförbundet: Dags att aktivera krislägesavtalet

Det är hög tid att aktivera krislägesavtalet, tycker Läkarförbundet. »Om det inte är kris nu, när är det då kris?«, frågar ordförande Heidi Stensmyren. Och i Stockholm kan det vara nära förestående.

Privatläkarna: Viktigt att egenföretagande i vården finns kvar

Privatläkarföreningen: Viktigt att egenföretagande i vården finns kvar

Det är mycket viktigt att det finns småskalig vård och möjligheter för egenföretagande inom sjukvården även om den nationella taxan försvinner. Det menar Sven Söderberg, ordförande i privatläkarföreningen.

Snart startar försök med blodplasma till patienter med covid-19

Försök med blodplasma ska hjälpa patienter med covid-19

Inom kort ska patienter i Stockholm med covid-19 erbjudas behandling med blodplasma från personer som tillfrisknat. Etikmyndigheten har gett grönt ljus till försöket på Karolinska universitetssjukhuset.

Skyddsstopp på Östra sjukhuset i Göteborg

Skyddsstopp på Östra sjukhuset

Under torsdagen infördes skyddsstopp på en medicinavdelning på Östra sjukhuset i Göteborg. Det är fackförbundet Kommunal som infört stoppet för att skydda de anställda.(1 kommentar)

Stensmyren: Nergårdhs förslag inte bättre än nationella taxan

Stensmyren: Nergårdhs förslag inte bättre än nationella taxan

Utredningen »God och nära vård« innehåller två alternativ som båda innebär att lagen om läkarvårdsersättning upphävs. Läkarförbundets Heidi Stensmyren anser att förslagen riskerar att hindra mångfald i etableringar.

Läkare efterlyser gemensamt grepp kring vård vid covid-19

Läkare efterlyser gemensamt grepp kring vård vid covid-19

Läkare på Södertälje sjukhus efterlyser samarbete mellan en rad specialiteter kring vård av patienter med covid-19 på vårdavdelning och IVA. »Det bästa är om vi tillsammans kan ta fram ett vårdprogram«, säger Roland Söderholm, överläkare i internmedicin på sjukhuset.

Ivo stoppar inspektioner på plats – startar tipstjänst

Ny tipstjänst för vårdpersonal

På grund av covid-19 har Inspektionen för vård och omsorg beslutat att inte göra tillsynsbesök ute i sjukvården. I stället startar man en tipstjänst.

Nytt krispaket på 15 miljarder till regioner och kommuner

Nya krismiljarder till regionerna

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att ge regioner och kommuner ett krispaket på 15 miljarder kronor. Krispaketet är det största i sitt slag någonsin, säger finansministern.

Nu börjar UKÄ tillståndsprövningen av nya läkarutbildningen

Nu börjar prövningen av de som vill driva nya läkarutbildningen

Höstterminen 2021 ska den sexåriga läkarutbildningen starta. Men först måste lärosätena få grönt ljus för sina nya program av Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Besluten väntas komma i oktober.  

Utredningsförslag: Upphäv lagen om läkarvårdsersättning

Förslag från utredning: Upphäv lagen om läkarvårdsersättning

Utredningen »God och nära vård« föreslår omfattande förändringar när det gäller den nationella taxan. Utredningen innehåller två alternativa förslag som båda innebär att lagen om läkarvårdsersättning upphävs.(2 kommentar)

Folkhälsomyndigheten inleder dialog med regioner om skyddsutrustning

Folkhälsomyndigheten inleder dialog om skyddsutrustning

Folkhälsomyndigheten ska nu ha dialogmöten med landets regioner kring skyddsutrustning vid covid-19. Syftet är att på ett tydligare sätt strukturera information och kommunikation med vårdpersonalen.(3 kommentar)

Läkarförening: Redovisa vårdpersonal som blir sjuk i covid-19

Läkarförening: Redovisa vårdpersonal som blir sjuk i covid-19

Region Stockholm bör öppet redovisa hur många i sjukvårdspersonalen som behöver sjukhusvård för covid-19. Det anser Yvonne Dellmark, ordförande i läkarföreningen vid Karolinska universitetssjukhuset.(1 kommentar)

Nästan 5 000 bekräftade fall av covid-19 i Sverige

Nästan 5 000 fall av covid-19

Sverige har nu nära 5 000 bekräftade fall av covid-19 och 240 döda. Nu tycks siffrorna öka fortare. Samtidigt skärper Folkhälsomyndigheten sin uppmaning till allmänheten om försiktighetsåtgärder och publicerar nya allmänna råd.

Ortopeder tränar i VR: »Det är lite som torrsim«

Ortopeder tränar i VR: »En bra förberedelse inför operation«

En VR-hjälm och ett par handkontroller. Det är nya verktyg för ortopederna i Västernorrland. Nu kan de träna på operation i en virtuell miljö.

Miljarder ska säkra utrustning och tester

Miljarder till utrustning och tester

Socialstyrelsen ska få betydligt större möjlighet att låna pengar till att säkra skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel, enligt ett förslag från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringen stoppar möjligheten att hamstra läkemedel

Regeringen begränsar möjligheten att hamstra läkemedel

Apotek får från och med i dag den 1 april inte lämna ut läkemedel för mer än tre månader till en patient. Det har regeringen beslutat på initiativ från Läkemedelsverket.

Folkhälsomyndigheten får hjälp

En rådgivande referensgrupp med experter ska inrättas vid Folkhälsomyndigheten. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

1 2 3 330