Enligt tidningen Veckans Affärer har Fikru Maru, som bland annat har arbetat på hjärtklinikerna på Danderyds och S:t Görans sjukhus, blivit indragen i en stor korruptionsprocess i Etiopien. Tidigt på morgonen den 12 maj greps den 62-årige svensketiopiske läkaren tillsammans med ett 40-tal andra människor i en räd mot flera olika platser i huvudstaden Addis Abeba.

Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea har träffat Fikru Maru i det etiopiska häktet och var med när rättegången startade den 29 oktober. Enligt honom har Maru blivit indragen i ett stort åtal mot den tidigare tullministern Melaku Fenta, dennes biträdande minister och ett flertal tjänstemän och affärsmän. Maru, som driver Etiopiens enda sjukhus för hjärt–kärlsjukdomar, Addis Cardio Thoracic Hospital, hävdar själv att han är oskyldig.

Åtalet, som gällde varusmuggling av medicinsk utrustning, lades ner, men nu misstänks han för att ha mutat den dåvarande tullministern för att förmå denne att lägga ner åtalet.

Enligt Utrikesdepartementets presstjänst har Fikru Maru hjälp av en försvarsadvokat. Rättegången pågår fortfarande och UD har inte fått några uppgifter om något slutdatum. Svenska ambassaden i Etiopen följer rättegången och besökte Fikru Maru senast den 31 oktober. Fikru Maru föddes i Etiopen 1950, tillhörde som student oppositionen och fängslades. 1977 flydde han till Sverige där han utbildade sig till läkare. 2003 öppnade han en privat klinik i Addis Abeba och fyra år senare öppnades Addis Cardio Thoracic Hospital. Svenska statens riskkapitalbolag Swedfund äger en tredjedel, och ett flertal svenska läkare har regelbundet åkt till Etiopien för att arbeta på sjukhuset. Sjukhuset var först med att utföra pacemakerbehandling och ballongutvidgning i Etiopien.

Läkarförbundet vill inte kommentera det enskilda fallet med hänsyn till föreningsfriheten. Men enligt Ulrika Edwinson, enhetschef på avdelningen Arbetsliv och juridik, agerar förbundet sällan om någon medlem är misstänkt för ett brott utanför landets gränser.

– Vi arbetar inte med brottmål överhuvudtaget. Men om en medlem råkar ut för en situation där han eller hon är misstänkt för ett brott kan vi däremot hjälpa medlemmens ombud om ombudet vänder sig till oss.

Vad kan ni hjälpa till med?
– Vi kan till exempel bistå med information eller annan kunskap som behövs.

En annan möjlighet är att The World Medical Association (WMA), där Sveriges läkarförbund är medlemmar, för upp ärendet till diskussion.
– Det har hänt ibland när olika länders förbund har haft medlemmar som har hamnat i problem när de utfört sin läkargärning, säger Ulrika Edwinson.