– I samtal med medarbetaren har jag försäkrat mig om att det inte kommer att hända igen. Hot om avsked har aldrig förekommit.

Det säger verksamhetschefen Undis Englund efter att ha diskuterat turbulensen kring Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons Umeåbesök med den läkare vid Geriatriskt centrum som försökte stoppa besöket med hänvisning till patientsäkerheten.

Är det en tillrättavisning?

– Det är ett samtal vi haft och där vi kommit överens om vad som gäller. Det var fel av läkaren att överskrida sina befogenheter när det gäller patientsäkerheten och att blanda in politiska åsikter i arbetet.

Enligt Undis Englund har gängse rutiner för politikerbesök följts i fallet med Jimmie Åkesson. Det innebär att personalen får information om besöket samma dag. Det var Sverigedemokraterna som uttryckt önskemål om att komma till just geriatriken vid Umeå universitetssjukhus.

Landstingsdirektör Anders Sylvan ställer sig främmande till tanken att särbehandla besök av Sverigedemokraterna.

– I en skattefinansierad verksamhet är det självklart att alla partier ges samma villkor för att granska och utvärdera vår verksamhet. Personal i vår organisation är vana vid förhandsanmälda politikerbesök och därför blev jag förvånad över läkarens uppträdande.

Läs mer:
Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget