Brevet publicerades i helgen i lokaltidningen Folkbladet och undertecknarna kräver svar från landstingsledningen om hur besöket planerades och varför landstinget agerade så hårt mot vårdpersonal som protesterade.

Västerbottens läns landsting har förnekat att personal hotats om uppsägning, men det motsägs av uppgifter från flera av de anställda som fanns på plats och protesterade mot Åkesson vid entrén till Geriatriskt centrum i Umeå.

I det öppna brevet uppges att personer i följet runt Sverigedemokraternas partiledare, bland annat Säpo och landstingets egna säkerhetsansvariga, ska ha bett demonstranterna att tänka över om de ville ha kvar sin anställning inom landstinget.

Västerbottens läns landsting har via ett enskilt samtal och offentliga uttalanden kritiserat den läkare som försökte stoppa Jimmie Åkesson från att komma in på vårdavdelningen. Kritiken gäller att läkaren överskred sina befogenheter och gick emot överordnad chef och läkare i fråga om bedömning av patientsäkerheten. Enligt landstingsledningen har läkaren också låtit sina politiska åsikter påverka arbetet. 

Läs även:

»Fel av läkaren att blanda in politiska åsikter i arbetet«
Läkaren som försökte stoppa Åkesson kritiseras av landstinget