Händelsen inträffade lördagen den 26 april. Vid rånet dödades totalt sexton civila.

– Vi är oerhört chockade och upprörda över det brutala våld som riktats mot vår personal och civila, säger Stefano Argenziano, landansvarig i Centralafrikanska republiken i ett pressmeddelande.

Enligt Läkare utan gränser omringade beväpnade medlemmar ur den tidigare rebellgruppen ex-Séléka sjukhuset på lördagen. 40 lokala byledare befann sig vid tillfället på området. De var inbjudna för att diskutera hälso- och sjukvårdsfrågor. Några av de beväpnade männen rånade Läkare utan gränsers kontor, medan en annan grupp stormade mötesplatsen där organisationens personal och byledarna hade samlats och sköt ihjäl sexton personer. Tre av dem var Läkare utan gränsers medarbetare. Flera skottskadades också svårt vid attacken, som beskrivs som helt oprovocerad.

Läkare utan gränser har funnits i Centralafrikanska republiken sedan 1997. De är ansvariga för verksamheten på sjukhuset i Boguila sedan 2006 och stödjer även sju närliggande vårdmottagningar. I dag är de den enda internationella humanitära organisationen som finns i det konfliktdrabbade området. Sedan statskuppen för ett drygt år sedan har läget varit mycket oroligt. Cirka 40 personer flydde nyligen till Läkare utan gränsers område efter att en flyktingkonvoj attackerats av beväpnade män när den åkte genom Boguila, eskorterad av FN-styrkor.

Efter det väpnade rånet mot sjukhuset har Läkare utan gränser tvingats kalla tillbaka sin personal och avbryta delar av verksamheten i Boguila och ser nu över om personalen kan vara kvar i andra områden i landet.
– Samtidigt som vi fortsätter ge humanitär hjälp till behövande, måste vi ta hänsyn till vår personals säkerhet, säger Said Argenziano.

I pressmeddelandet beskriver Läkare utan gränser händelsen som oacceptabel och uppmanar alla parter att respektera sjukvårdspersonal, sjukvårdsinrättningar och humanitära insatser.