Nya Karolinska Solna, NKS, kallas det toppmoderna sjukhus som nu byggs invid Karolinska universitetssjukhuset Solna. Sjukhuset kommer att öppna under 2016.

Bygget har varit omdiskuterat från start bland annat på grund av kostnaden på 14,5 miljarder kronor. I dag uppger Dagens Industri att den summan kommer att öka till kring 16,5 miljarder. En förklaring till det är att en laboratoriebyggnad nu planeras till en kostnad av kring 1 miljard kronor, uppger tidningen.

– Det behöver byggas en laboratoriebyggnad. Man måste ha laboratorier för att hitta behandlingsmetoder för morgondagens sjukdomar, säger Torbjörn Rosdahl  (M), som är finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting, till Dagens Industri.

Oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) är dock inte nöjd med kostnadsutvecklingen.

– Ett redan väldigt dyrt sjukhus blir ännu dyrare, säger hon.

I ett pressmeddelande svarar Moderaterna i landstinget på kritiken. Partiet hävdar att kostnadsökningen är planerad och uppgår till 1,3 miljarder kronor.