Utrikesdepartementet kommer att träffa den fängslade svensketiopiske kardiologen Fikru Marus familj för att diskutera hans fall. Dottern Emy Maru är försiktigt positiv efter måndagens manifestation på årsdagen av att hennes pappa häktades i Etiopien.

– Det är bra att UD tagit initiativ till en dialog med oss. Vi fick också ett bra bemötande av den etiopiska ambassadören vid en träff i måndags morse, säger Emy Maru.

Fikru Maru är indragen i en korruptionsutredning och har suttit fängslad i Etiopien sedan han greps den 12 maj förra året.

Läkarförbundet står fast vid sin tidigare hållning att inte kommentera det enskilda fallet, vilket Läkartidningen tidigare skrivit om. Förbundet agerar sällan om en medlem är misstänkt för brott utomlands. »Vi arbetar inte med brottmål överhuvudtaget. Men om en medlem råkar ut för en situation där han eller hon är misstänkt för ett brott kan vi däremot hjälpa medlemmens ombud om ombudet vänder sig till oss«, sa Ulrika Edwinson, enhetschef på Läkarförbundets avdelning Arbetsliv och juridik, till Läkartidningen i november förra året.