– Ebola är helt enkelt inte ett folkhälsoproblem världen över och drar följaktligen inte till sig intresse från offentliga eller privata finansiärer, säger forskaren och virologen Heinz Feldmann vid US National institute of Allergy and Infectious Disease, i en nyhetsartikel i Nature i dag den 31 juli.

Heinz Feldmann utvecklade tillsammans med kollegor ett vaccin mot Lassavirus 2005 som hade effekt i försök med apor [Geisbert TW, et al. PLoS Med. e183; 2005;e183]. Vaccinet bygger på ett rekombinant vesikulär stomatit-virus (VSV) med genuttryck för Lassavirusets glykoprotein. Det gav sedan upphov till ett ebolavaccin med effekt hos makaker, ett apsläkte. Men nu saknas pengar för att gå vidare till nästa steg: att pröva vaccinet på friska människor, berättar Heinz Feldmann för Nature.

Ett annat vaccinprojekt som nämns i artikeln är ett ebolavaccin med chimpans-adenovirus som vektor, utvecklat vid NIAID Vaccine Research Center i Maryland. Där hoppas forskarna kunna påbörja en prövning på friska människor redan i september. Forskningscentret för samtal med FDA (Food and Drug Administration) om att skynda på godkännandet.

Natureartikeln nämner också två bioteknikföretag som arbetar med behandling mot ebolainfektion. Mapp Biopharmaceutical i Kalifornien har försök med kombinationer av monoklonala antikroppar som ska angripa viruset. Tekmira i Kanada, som fått 140 miljoner dollar från amerikanska försvarsdepartementet, testar något som kallas TKM-Ebola, där små RNA-molekyker binder till viruset och gör att det kan förstöras. Det började testas på människor i januari, men FDA stoppade prövningen i början av juli och vill att företaget ska komma med mer uppgifter om hur behandlingen verkar innan prövningen får fortsätta.