Läkare utan gränser behandlar ebolapatienter i Sierra Leone. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

De senaste veckorna har det varit en oroande och dramatisk ökning av antal ebolafall, enligt organisationen.

I Liberias huvudstad Monrovia beskriver akutsamordnaren situationen som »katastrofal«. Organisationen uppger att de nått en gräns. Deras personal räcker inte till. Därför vädjar de nu om hjälp.

»Världshälsoorganisationen, lokala hälsomyndigheter och andra hjälporganisationer måste snabbt förstärka sina insatser i Liberia«, skriver man i ett pressmeddelande.

Minst 40 hälsoarbetare i Liberia ska ha smittats av ebola de senaste veckorna. Många sjukhus i staden är stängda, och det rapporteras om döda kroppar som lämnats kvar i hus eller ute på gatorna.

Läkare utan gränser håller på att bygga ett nytt behandlingscenter i Monrovia och ska utöka sitt team.  Organisationen har också börjat arbeta i den hårt drabbade regionen Lofa som ligger i gränsområden mellan Guinea och Liberia.

I Guinea driver organisationen två behandlingscenter, ett i huvudstaden Conakry och ett i Guéckédou i sydvästra delen av landet. Just nu behandlas 17 patienter i Conakry och 9 i Guéckédou, uppger Läkare utan gränser.

Totalt har 232 patienter skrivits in på centret i Conakry, varav 124 bekräftade ebolafall. 64 patienter har tillfrisknat. I Guéckédou har totalt 366 patienter skrivits in och 169 fall av ebola har bekräftats. 46 patienter har kunnat lämna kliniken efter att ha tillfrisknat.

Organisationens ebolacenter i Sierra Leone, som ligger i Kailahun nära gränsen till Guinea, har byggts ut. Just nu behandlas 80 patienter där, totalt har 260 patienter varit inskrivna. 174 ebolafall har bekräftats. Fem till tio nya patienter kommer in varje dag.