WHO:s generalsekreterare Margaret Chan vid presskonferensen i Genève på fredagen. Foto: TT / NTB Scanpix

Världshälsoorganisationen (WHO) sa på fredagen att ebolautbrottet är en extraordinär händelse. Det finns en allvarlig risk för ytterligare spridning. Enligt organisationen krävs nu en samordnad internationell insats. Det är tredje gången på tio år som ett nödläge utlysts. Beslutet fattades efter två dagars krismöte i Genève och presenterades vid en presskonferens på fredagsmorgonen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till TT att beslutet är »en stor händelse« inom det internationella smittskydds- och folkhälsoområdet.

–  Framför allt skapar det ett betydligt tryck på länderna som är drabbade att vidta åtgärder och att få det internationella samhället i övrigt att bistå länderna med resurser så att de kan genomföra åtgärder, säger han till nyhetsbyrån.

Bart Janssens som är ansvarig för Läkare utan gränsers fältinsatser kommenterade i sin tur WHO:s ställningstagande i ett pressmeddelande: »Att klassa ebolautbrottet som ett internationellt nödläge innebär att WHO tar epidemin på stort allvar, men ord kommer inta att rädda liv«.

Han påpekade även att det är viktigt att omedelbara åtgärder sätts in.

Just nu arbetar 66 internationella och 610 lokalt anställda från organisationen med ebolautrbottet i Västafrika. – Vi har mobiliserat samtliga ebolaexperter, vi kan helt enkelt inte göra mer, säger Bart Janssens.

Sjukdomen bröt ut i sydöstra Guinea i december 2013. Sedan dess har den spridit sig i landet samt till grannländerna Sierra Leone, Liberia och Nigeria. Utbrottet är det största, sett till antal fall, sedan viruset identifierades i mitten av sjuttiotalet. Den 4 augusti hade 1 711 konstaterade fall rapporterats in till WHO, varav 932 dödsfall.

– De tre länder som är mest påverkade – Liberia, Sierra Leone  och Guinea – har mycket svaga hälsostrukturer. De saknar läkare, ekonomiska resurser, laboratorier och även enkla saker som skyddskläder. Därför är det viktigt att det internationella samfundet ställer upp och hjälper dessa länder mer. En global solidaritet behövs, säger WHO:s generalsekreterare Margaret Chan, enligt Svenska Dagbladet.

Sjukdomen orsakas av ebolaviruset Ebola Zaire, som tidigare lett till sjukdomsutbrott med hög dödlighet i bland annat Demokratiska republiken Kongo (tidigare Zaire) på 1990-talet.

Nigeria är det senaste landet som har drabbats. Flera dödsfall har konstaterats under veckan. Enligt uppgifter i internationella medier är det framför allt sjukvårdspersonal som har smittats. På torsdagen avbröt Nigerias läkarförbund Nigerian Medical Association (NMA), en nästa fem veckor lång landsomfattande strejk för bättre arbetsförhållanden på grund av det inträffade.

– Vi måste alla arbeta tillsammans för att bemöta den här situationen, vädjade Jide Idris, hälsokommissionär i delstaten Lagos, till de strejkande läkarna i onsdags enligt TT-AFP.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land. Huvudstaden Lagos, där minst fem fall har konstaterats, har drygt 20 miljoner invånare.

Läs tidigare artiklar i Läkartidningen:

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor