Det var i samband med en förlossning den 24 augusti som kvinnan, enligt uppgift från Praktikertjänst som driver BB Sophia i centrala Stockholm, ska ha drabbats av en »synnerligen ovanlig och akut komplikation«. Läkare ska ha uppmärksammat detta, och efter att kvinnan fått akut intensivvård på plats överfördes hon till Karolinska universitetssjukhuset. Nu meddelar sjukhuset att kvinnan har avlidit.

Inför öppnandet av BB Sophia i april i år avrådde en medicinsk expertgrupp från att ge klartecken åt kliniken på grund av bristande patientsäkerhet. Invändningarna handlade om att kliniken inte låg nära ett akutsjukhus som skulle kunna tillhandahålla intensivvård i samband med svåra komplikationer och att man skulle behöva flytta svårt sjuka nyförlösta kvinnor med ambulans.

Praktikertjänst skriver i ett pressmeddelande att den aktuella händelsen inte beror på brister i intensivvården på BB Sophia. En händelseanalys pågår och när den är klar kommer en anmälan till IVO enligt Lex Maria att göras, säger Ulrica Törning, pressansvarig vid Praktikertjänst.

– Arbetet med händelseanalysen kommer att bli klar den här veckan, och på fredag kommer vi att offentliggöra delar av den. Innan dess vill vi inte ge några kommentarer.