Man har hittat 53 fall där läkare eller psykologer dömts för allvarliga brott utan att tillsynsmyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg, IVO fått veta detta. Det rör sig bland annat om personer som dömts för grov rattfylla, misshandel av barn och sexuellt ofredande. Några har dömts flera gånger utan att IVO fått veta något, exempelvis har en kirurg dömts för rattfylla fyra gånger.

Nils Erik Solberg, chefsjurist på Läkarförbundet, säger till P1 Morgon att han är förvånad och att uppgifterna gör honom upprörd.

– Det är oerhört viktigt att kontrollmyndigheten på området får en möjlighet att fullgöra sitt uppdrag. Legitimationen är ju en sorts garantibevis på ett en yrkesutövare är lämplig att utöva sitt yrke, säger Nils Erik Solberg till P1 Morgon.

– Det är en patientsäkerhetsfråga.

Agneta Kornstrand, Domstolsverkets chefsjurist, menar att handläggarna har svårt att uppmärksamma att dömda personer är läkare och säger att konsekvensen blir att legitimationer som borde ha blivit indragna inte har blivit det.

– Det kan vara bra för domstolarna att känna till att det är såhär omfattande, så att de kan se allvarligare på detta och jobba ännu hårdare, säger hon till radion.