Hon beskriver överenskommelsen som ett steg tillbaka.

– Sjukvården behöver utveckling – inte avveckling.

Ett problem som Heidi Stensmyren ser är att den inte gör skillnad på småföretag och storbolag. Därmed riskerar småföretagare och egenföretagare att drabbas hårt, enligt henne.

– Avancerad skatteplanering, räntesnurror och utnyttjande av skatteparadis rimmar illa med ansvarstagande välfärdsverksamhet och är inget som vi stödjer. Men vinstförbud så som det ritas upp i uppgörelsen är däremot inte en konstruktiv lösning och riskerar att slå ut våra småföretagare.

Läkarförbundet är positivt till att viss reglering sker. Men Heidi Stensmyren tycker att frågan i och med överenskommelsen har reducerats till att bara handla om vinster och att den »andas en misstänksamhet gentemot dem som bedriver vård i företag«. 

– Vi avvisar verkligen ingen reglering, men det är för enkelt att tro att en vinstbegränsning i den form de ritar upp skulle lösa det här, säger Heidi Stensmyren som tidigare har riktat kritik mot regeringens förslag om att ta bort den tvingande lagen om vårdval i primärvården som presenterades i regeringsförklaringen.

– Man måste akta sig för att slänga ut barnet med badvattnet. Vårdvalet har gett en mångfald som vi bör värna om.

Läs tidigare artiklar:

S, MP och V överens om vinster i välfärden

Obligatoriet i vårdvalet tas bort

Heidi Stensmyren ger både ros och ris till regeringens förslag