Regeringen beslutade i dag, torsdagen den 9 oktober, att skjuta till mer pengar för att svensk sjukvårdspersonal ska kunna vara med och bekämpa ebolautbrottet. Enligt Gabriel Wikström kan Sverige göra mer än vad som görs i dag.

– Därför har vi i dag tagit flera beslut för att skyndsamt underlätta för svensk sjukvårdspersonal att vara på plats, säger den nye ministern i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen ska fungera som samordnare när det gäller de svenska insatserna, undersöka vad det finns för behov av utbildning och se till att det startar utbildningar om det behövs. Myndigheten gav tidigare i veckan Kunskapscentrum för katastrofmedicin i Stockholm i uppdrag att ta fram en utbildning. Den startar, som Läkartidningen tidigare har skrivit, på Karolinska institutet nu på måndag den 13 oktober.

Socialstyrelsen är även ansvarig för eventuell evakuering av svenskar som har smittats eller misstänks ha blivit smittade. Myndigheten ska även lämna en ekonomisk garanti för evakueringskostnaderna.

I slutet av september meddelande Socialstyrelsen att det finns en beredskap för att flyga hem svenskar som insjuknat i ebola från Västafrika. De kommer att transporteras i en specialutrustad högisoleringsambulans, som flygs i ett plan från Försvarsmakten.

– Att vi kan erbjuda medicinsk evakuering från de drabbade områdena är en förutsättning för att rekryterad personal till hjälpinsatserna ska känna trygghet, säger Gabriel Wikström.

Han uppger även att regeringen följer utvecklingen och är beredd att fatta ytterligare beslut för att underlätta för vårdpersonal att delta i insatserna. 

Läs tidigare artiklar:

Sökes: Svenska läkare till Liberia

Ebolasjuk har landat i Norge

Läkare utan gränser: »Det här liknar ingenting vi sett tidigare«

Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone

Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor