Myndigheten förbereder för fullt sin kommande insats i Liberias huvudstad Monrovia, där ebolautbrottet just nu härjar som värst. I går, tisdagen den 7 oktober, blev det klart med finansiering från Sida som ger 25 miljoner. 

MSB ska bygga en bas för svensk och internationell hjälppersonal som bland annat innehåller husmoduler med luftkonditionerade omklädningsrum, vilrum och kontor som ligger i anslutning till flera ebolacenter. Där kommer det också finnas en sjukvårdsenhet och isoleringsceller för att kunna ta hand om personal om den insjuknar. Hjälpersonalen kommer dock inte att bo på basen.

– WHO rekommenderar en hotellösning. Än så länge finns det gott om hotell, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

MSB ska se till att hjälppersonalen transporteras mellan flygplats, hotell och arbetsplats på ett säkert vis. I insatsen ingår också ett svenskt sjukvårdsteam, bestående av två läkare och tre sjuksköterskor, som kan ta hand om eventuella smittade bland hjälparbetarna eller myndighetens personal. Minst en av läkarna ska vara infektionsläkare. Men att få tag på läkare har varit svårt, trots att förfrågningar skickades ut till landets infektionskliniker för några veckor sedan.

– Det finns läkare som är intresserade av att åka. Men de kan inte komma loss förrän i november, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

Få läkare har hört av sig. Att få tag på sjuksköterskor har varit enklare.
– Jag uppfattar inte att det beror på rädsla från enskilda läkare, men har fått vissa signaler om att det finns oro hos läkares familjer. Det verkar också vara svårt att få tjänstledigt med kort varsel, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

Insatsen beräknas pågå mellan en månad och ett halvår, men MSB vill helst att de som åker är beredda att stanna minst två månader. Myndighetens tekniska personal har gått en utbildning i helgen och en person har åkt till Monrovia i dag, onsdag den 8 oktober. Tanken är att resten av personalen samt det medicinska teamet ska åka dit på torsdag i nästa vecka. Om det finns någon läkare med återstår att se.

– Jag håller fortfarande tummarna. Läkare, särskilt infektionsläkare, är mer än välkomna att höra av sig, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Läkare utan gränsers ordförande Monica Oswaldsson att det inte räcker att ta fram plånboken, apropå beslutet att utöka de svenska insatserna med 105 miljoner kronor. Sverige måste enligt henne även arbeta på plats i Västafrika. »I måndags meddelande Norges hälsominister att Norge tänker skicka sjukvårdspersonal om 50-60 personer till Västafrika. Sverige däremot rekryterar genom MSB endast fem sjukvårdsarbetare», skriver hon.

Sjukvårdsteamet består av fem personer, är det för lite?
– Det är klart det vore önskvärt om det var fler. Vi kan egentligen bara erbjuda en liten resurs kopplat till boendet som vi bygger upp. Men frågan vi får ställa oss i nuläget är: Ska vi skicka det lilla vi har eller ingenting alls, säger Ann-Charlotte Zackrisson.

Läs tidigare artiklar:

Ny utbildning för svenska fältarbetare som ska till Västafrika

Ebolasjuk har landat i Norge

Läkare utan gränser: »Det här liknar ingenting vi sett tidigare«

Johan von Schreeb om arbetet i Sierra Leone

Två nya ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Läkare utan gränser bygger upp ebolacenter i Kongo-Kinshasa

Johan von Schreeb: »Den här katastrofen går inte att bekämpa utan att ta risker«

Ytterligare två smittade bättre efter Zmapp-behandling

Liberia får ej godkänt läkemedel

Tvåårig pojke kan ha varit det första offret för ebola

Läkare utan gränser vädjar om hjälp att bekämpa ebolautbrottet

WHO utlyser internationellt nödläge

Så ska svensk sjukvård agera vid misstänkt ebola

Svensk smittskyddsläkare i Michigan:Högsta beredskap mot ebola i USA

Oprövat läkemedel kan ha hjälpt ebolasmittad läkare

Ebolasmittad läkare vårdas i USA

Svensk läkare reser till ebolacentrum

Största utbrottet sedan viruset identifierades

Ebolavaccin- och behandling finns men har inte prövats på människor

Insatsen i Liberia

Grundkravet för att delta i insatsen är en legitimation som läkare eller sjuksköterska, erfarenhet av att arbeta med smittsamma sjukdomar och god fysisk och psykisk hälsa. Tidigare erfarenhet av internationellt fältarbete, språkkunskaper och en djupare kompetens inom infektionsmedicin krävs inte – men är meriterande.

Personalen kommer att få utbildning både i Sverige och på plats i Liberia.

Här kan du läsa mer eller anmäla dig till uppdraget.