I tisdags, den 11 november, sa en oenig landsstingsstyrelse i Kronoberg ja till att utreda möjligheterna att införa en klausul om samvetsfrihet i landstingets personalpolicy. Ett beslut som har lett till en stormig debatt.

»Rätten till säkra aborten är en del av svensk jämställdhet och jämlik vård. Beslutet i Kronoberg är mycket oroväckande«, skrev sjukvårdsminister Gabriel Wikström på mikrobloggen Twitter apropå beslutet.

På torsdagen meddelade dock Moderaterna och Centerpartiet i Kronoberg att de ändrat sig. Bägge partierna säger nu att de kommer att rösta nej till att utreda en samvetsklausul, enligt SVT Smålandsnytt. 

– Det var en missbedömning från vår sida. Vi borde aldrig ha sagt att det skulle vara en lokal utredning, säger Roland Gustbée, gruppledare för Moderaterna i Växjö i inslaget.

Han säger även till SVT att Moderaterna aldrig har velat ha någon samvetsklausul, men sa ja till utredningen eftersom de tyckte att frågan behövde diskuteras mer. 

Även Folkpartiet i Kronoberg, som först la ned sin röst, har nu sagt att de kommer att rösta emot Kristdemokraternas förslag.

Läs mer:

Ett steg närmare samvetsfrihet i Kronoberg

Debatt: Är förbundet reda för en diskussion om samvete i vården

Replik: Läkarförbundet diskuterar gärna samvetsfrågor

Reflexion: Samvete eller inte samvete?

Nej till samvetsfrihet

Samvetsfrihet öppnar för godtycke i vården

Barnmorska inte diskriminerad