Lördagen den 9 maj hade 42 dagar gått sedan begravningen av den senast kända ebolapatienten som dött i Liberia. Värdshälsoorganisationen, WHO, kunde därför förklara landet fritt från ebola.

Cirka 10 000 personer har insjuknat och 4 500 har dött sedan det svåra utbrottet av blödarfebern startade för ett drygt år sedan. Sammanlagt 375 av landets hälso- och sjukvårdspersonal insjuknade, varav 189 dog.

Det är den värsta epidemin sedan ebolaviruset upptäcktes i dåvarande Zaire 1976. Under augusti och september 2014, kom rapporter om 300 till 400 nya fall varje vecka.

Liberias sista konfirmerade fall var en kvinna som utvecklade symtom den 20 mars och dog en vecka senare. Det är ännu oklart hur hon smittades. 332 personer som på något sätt varit i kontakt med kvinnan eller kunnat bli exponerade för viruset identifierades och övervakades. Ingen av dem har dock insjuknat.

I Sierra Leone och Guinea pågår utbrottet fortfarande.

Läs mer: Ebola – en samlingssida