En läkare som engagerat sig för alla de flyktingar som just nu söker en fristad i Europa är Elin Blomqvist, ST-läkare i kirurgi i Lycksele. Under ett jourpass den 5 september fick hon en stund över och gick in på Face­book. Flödet var fullt av bilder från tragedierna på Medelhavet.

– Jag såg bilderna och tyckte att det var fruktansvärt. Det blir så mycket närmare när det är barn i ens egna barns ålder. Jag ville skänka något men tyckte att några hundra kändes så lite. Att det blev »skänk en jour« beror på att jag jourade när jag såg bilderna. Man kan ju tycka att det är mycket pengar men om man tänker att det är ett arbetspass känns det ändå gans­ka överkomligt, säger Elin Blomqvist.

Efter att hon skänkt pengarna till UNHCR startade hon en Facebook-insamling, »skänk en jour«, där hon uppmanade andra läkare att göra detsamma. Uppropet spreds snabbt bland vårdanställda och många har följt uppmaningen, enligt vad som framgår av kommentarerna på sidan. Totalt hade den 14 september över 800 personer sagt att de skulle bidra.

Ett likande exempel finns i norska Tromsø, där allmänläkare beslutade att donera sin dagslön den 10 september till Flyktninghjelpen och uppmanade andra att göra detsamma. Man satte igång en insamling med målet att få ihop 300 000 norska kronor. Den 14 september hade man fått in över 1,5 miljoner norska kronor.

En organisation som känner av den stora viljan att hjälpa till är Läkare utan gränser. De senaste veckorna har man tagit emot »enormt« många samtal från människor som vill hjälpa till med pengar och på annat sätt, säger press­sekreterare Malin Lager.

– Det är många privatpersoner som undrar om vi behöver mediciner, men det behöver vi inte. Vi har ju ett stort logistiskt maskineri för att sköta det och att ta med sig egna mediciner i en väska är kanske inte det bästa, tycker vi.

Man får också samtal från medicinsk personal som undrar om de kan åka ned och hjälpa till.

– Det är både sjuksköters­kor och läkare som hör av sig. Men det är ju en ganska lång rekryteringsprocess med kurser och utbildningar, där vi letar folk med rätt profil. Det är inte så att man bara kan svänga förbi och sedan åka i väg, om det inte är speciella fall där man har en viss specialistkunskap, till exempel kirurgi.

Även via organisationer har läkare lämnat bidrag till arbetet för flyktingarna. Läkarförbundet skänkte i början av september 50 000 kronor till Läkare utan gränser och uppmanade samtidigt läkare och föreningar att bidra. Många andra fackförbund har följt Läkarförbundets exempel, däribland Vårdförbundet och Kommunal. Även en del arbetsgivare inom vårdområdet har donerat medel till förmån för människor på flykt.

– Det är flera som har hört av sig och sagt att det var bra att Läkarförbundet agerade så snabbt, säger Läkarförbundets ordförande, Heidi Stensmyren, och berättar att flera delföreningar hakat på och också kommer att hjälpa till. Distriktsläkarföreningen och Sjukhusläkarna har exempelvis skänkt 25 000 kronor var till Läkare utan gränser.

Läkarförbundet verkar också för att Saco, via sina europeiska samarbetsorganisationer, ska agera på europeisk nivå.

– Genom att göra något gemensamt kan man få större genomslag på den politiska nivån. Man skulle till exempel kunna rikta en uppmaning till den europeiska nivån att man inte längre bara ska divergera utan också agera och att alla länder måste hjälpa till, säger Heidi Stensmyren.

I Läkarförbundets appell betonas att man även kan bidra genom volontärarbete, till exempel via Röda Korset eller Rädda barnen. På Röda Korset har man dock för närvarande inget uttalat behov av just läkare, säger Maude Fröberg, pressekreterare på Röda Korset.

– Det vi behöver nu är frivilligt medmänskligt stöd till asylboenden, människor som kan hjälpa till att öppna dörrarna till det svenska samhället.

I ett uttalande uppmanar ordföranden för den internationella läkarorganisationen, World Medical Association, Xavier Deau, regeringar runtom i världen att se till att flyktingar får full tillgång till den vård de behöver och att parterna i den syriska konflikten garanterar säkerheten för patienter och vårdpersonal.

– WMA:s Genèvedeklaration är klar och tydlig med att läkares plikt är att bota alla patienter utan hänsyn till etniskt ursprung, kön, nationalitet eller politisk hemvist, säger Xavier Deau i pressmeddelandet.

Läs även:

Åker till Jordanien för att stötta vården av nyfödda

Läs tidigare artiklar:

Läkarförbundet stöder arbetet mot flyktingkrisen

Distriktsläkarna uppmanar andra läkarföreningar att skänka pengar