Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, distriktsläkare i Hudiksvall och miljöpartistisk politiker, har skrivit brevet till statsminister Stefan Löfven som medlem i Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

I brevet kritiserar aktionsgruppen statsministern för att inte ha ansökt om besökstillstånd för att träffa Fikru Maru under sina besök i Etiopien och jämför med de två fängslade journalisterna, som fick besök av den dåvarande utrikesministern Carl Bildt. 

»Vi har förståelse för att svenska regeringen inte kan styra rättsprocessen i Etiopien. Dock kan och bör regeringen ha synpunkter på själva hanteringen av rättsprocessen. Det är högst rimligt att regeringen kräver att den kränkande behandling en svensk medborgare och biståndsarbetare länge utsatts för äntligen får ett slut«, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall vidare i brevet och undrar om Sverige har övervägt att dra in biståndet till Etiopien. 

Kardiologen Fikru Maru greps den 12 maj 2013 och har suttit häktat i Kalityfängelset i Etiopiens huvudstad Addis Adeba sedan dess. Han misstänks för delaktighet i en stor muthärva runt den etiopiske tullministern, men hävdar själv att han är oskyldig till anklagelserna som har riktats mot honom.

I mars inleddes rättegången, men sedan stannade processen av och förhandlingarna har skjutits upp gång på gång av domstolen. Frågan om nästa steg i Fikru Marus rättegångsprocess lyftes före sommaren över från domstolen till parlamentet i Etiopien.

I juni skrev Fikru Maru ett brev till den svenske statsministern och utrikesminister Margot Wallström, där han vädjade om hjälp: »Jag försöker övertyga mig själv om att jag inte är bortglömd, att jag inte ska förlora mig själv och mitt förstånd«.

Läkarförbundet har också engagerat sig i den svenske läkarens fall, bland annat genom att skriva till Utrikesdepartementet och World Medical Association. 

Fikru Maru är född i Etiopien 1950, kom till Sverige 1977 och tog läkarexamen på Karolinska, har arbetat på Danderyds sjukhus och S:t Görans sjukhus och är anställd vid Hudiksvalls sjukhus. Sedan 2003 har han varit engagerad i att bygga upp hjärtsjukvård i Etiopien med svenska team som genomför operationer och utbildar etiopiska kollegor.

Läs tidigare artiklar:

Fängslade kardiologen Fikru Maru skriver till statsministern: »Jag vädjar, ännu en gång, hjälp mig fri«

Fikru Marus fall lyfts över till parlamentet

Manifestation för Fikru Maru

Besked om Fikru Maru dröjer

Fallet Mikru Maru togs upp i riksdagen

Läkarförbundet agerar för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök