Läkartidningen har tidigare berättat om läkarchefen Johan Tjärnströms brev till sjukhusledningen där han beskrev konsekvenserna av vårdplatsneddragningarna inom NU-sjukvården. Han pekades efter det ut som en bråkstake, men fick stöd av hundratals kolleger som slöt upp bakom honom. Under Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte hyllades hans handlingskraft och mod. Med följande motivering tilldelades han utmärkelsen Årets visslare: »trots sin chefsposition har Johan Tjärnström haft modet att slå larm om konsekvenserna av neddragna vårdplatser och kroniska överbeläggningar i NU-sjukvården. Han har varnat för att sjukhusledningens agerande riskerar patientsäkerheten, kan leda till ett ökat antal vårdskador och kommer att skapa en dålig arbetsmiljö för personalen samt försämra utbildningen. Hans handlingskraft har fått stöd av hundratals medarbetare och ledningen har lovat förbättringar«.

Johan Tjärnström, som var på plats för att motta statyetten beskrev själv att det blivit för stort fokus på konflikten som sådan och inte på sakfrågan.

Han sa också att priset gör att han kan göra sin röst hörd även i framtiden.

– Nu är jag immun och kan fortsätta hur mycket som helst.

Läs tidigare artiklar:

Hundratals vill stötta läkarchef

NU-sjukvårdens kirurger mötte sjukhusledningen efter nytt brev

Viktigt arbete gånger två prisades

Under sitt fullmäktigemöte delade Sjukhusläkarna också ut Årets Friska Sjukvårdspris. Den här gången delades priset i tu mellan journalisten Bosse Lindquist och organisationen Läkare utan gränser.

Med motiveringen »För ett lågmält men smärtsamt ögonöppnande grävande på den kliniska forskningens bakgård« tilldelades Bosse Lindquist priset för sin dokumentärserie »Experimenten« om kirurgen Paolo Macchiarini.

Då Sjukhusläkarnas vice ordförande Elin Karlsson ringer upp pristagaren befinner han sig i Tanzania. Trots en del teknikstrul och en svajig lina nådde hans glädje tydligt fullmäktigeförsamlingen.

– Det är överväldigande och det känns fint att få det här priset. Det ger energi, sa han.

Han berättade också att hans bild av läkare förändrats under arbetets gång och att han imponeras över de fyra läkare som slog larm om missförhållandet, med sina karriärer som insats.

Läkare utan gränser i Sverige representerades av vice ordförande Sophie Graner. Motiveringen löd »Inga gränser i världen har kunnat stoppa ert arbete för mänskliga rättigheter, och alla människors rätt till sjukvård«. Fullmäktigeförsamlingen fick också ett föredrag om Läkare utan gränsers arbete runt om i världen.