Som Läkartidningen tidigare rapporterat misstänks kardiologen Fikru Maru för inblandning i en korruptionshärva runt den etiopiske tullministern. Rättegången mot honom har sköts upp vid ett flertal tillfällen och först i mars förra året, då han suttit fängslad i två år, fick han möta rätten. Sedan dess har även domen skjutits upp upprepade gånger.

I en intervju med tidningen Svenska Dagbladet säger Fikru Maru att han känner sig »förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige«.  

Då Fikru Maru greps i maj 2013 befann han sig i Addis Abeba för att arbeta på den hjärtklinik som han varit med och byggt upp. Han har också en anställning vid Hudiksvalls sjukhus, och i december förra året skrev Läkartidningen om hur Region Gävleborg, som arbetsgivare, planerar att utöva påtryckningar. I ett brev till regionen beskrev Fikru Maru rättsprocessen som laglös och att han är förvånad över att Sverige inte kunnat göra mer. Han har tidigare även skrivit brev till statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) med en vädjan om hjälp.

UD menar, i artikeln i Svenska Dagbladet, att man agerar enligt regelboken.

– Vi tar upp fallet med etiopiska företrädare, men vi kan inte lägga oss i ett annat lands rättsprocess, säger Karin Nylund, vid UD:s presstjänst till Svenska Dagbladet.

Under torsdagen besökte »Aktionsgruppen för dr Fikru Marus Rättvisa« Utrikesdepartementet, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg.

Enligt tidningen väntas Fikru Marus dom komma den 20 juni i år, och med hjälp av en ny lag hoppas han då på att bli frisläppt.

Läs tidigare artiklar:

Gävleborg agerar för Fikru Maru

Statsministern pressas om fallet Fikru Maru

Fängslade kardiologen Fikru Maru skriver till statsministern: »Jag vädjar, ännu en gång, hjälp mig fri«

Fikru Marus fall lyfts över till parlamentet

Manifestation för Fikru Maru

Besked om Fikru Maru dröjer

Fallet Mikru Maru togs upp i riksdagen

Läkarförbundet agerar för den fängslade hjärtläkaren Fikru Maru

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien

UD träffar fängslad läkares familj

Fängslad svensk läkare uppmärksammas med manifestation i Stockholm

Fängslade läkaren i Etiopoien togs upp vid statsministerbesök