Enzymerna sitter i något som liknar vanliga doftblock och frigörs vid spolning. Foto: Pressbild/Elisabeth Tysk

Projektet, som sätts i skarpt läge den här veckan och kommer att pågå i drygt två månader, innebär att man med hjälp av enzymer renar avloppsvattnet från läkemedelssubstanser. Enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset frigörs enzymerna från toalettblock, liknande doftblock, vid varje spolning. Projektet fokuserar på fem substanser – tre antibiotika, en smärtstillande substans och en blodtryckssänkande – som har en hög risk för miljöpåverkan och samtidigt är vanligt förekommande på sjukhuset.

– Åtgärder mot utvecklingen av antibiotikaresistens är mycket viktiga för att vi ska kunna behålla den goda sjukvård vi har i dag. I många delar av världen är problemet med antibiotikaresistens ännu större än här, men även Sverige brottas ofta med svårbehandlade infektioner på grund av resistenta bakterier, säger Josef Järhult, forskare och infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i pressmeddelandet.

Sammanlagt ska tio toaletter, alla kopplade till samma avloppstam, ingå i testerna och planen är att redovisa resultatet i en vetenskaplig artikel. Studien har genomförts i samarbete mellan Landstinget i Uppsala län, Uppsala universitet och företaget Pharem Biotech.

Läs tidigare artikel:

Akademiska sjukhuset vill rena sitt avloppsvatten från antibiotika