Enligt ett förslag som nu tas upp inom regionen ska stoppet gälla »successivt« från den 1 september och fram till 2017 är slut. Det rapporterar Sydsvenskan

Förra året hade psykiatrin i Skåne kostnader på 45 miljoner kronor för inhyrda läkare, en summa som ser ut att öka i år. 

– Om det är någonstans som patienterna behöver kontinuitet så är det inom psykiatrin, med sköra patienter som mår dåligt, säger Yvonne Augustin (S), ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund, som ansvarar för psykiatrin i hela Skåne, till Sydsvenskan.

– Dessutom så ska skattepengar inte gå till hyrläkare utan till fast anställda läkare.

Inför ett sammanträde i sjukvårdsnämnden Sund i morgon, den 17 augusti, har regionen gjort en bedömning av arbetsmiljörisker vid ett stopp för hyrläkare. Sydsvenskan skriver: »På flera punkter bedöms sannolikheten och risken som mycket hög, exempelvis för felaktiga patientbeslut och för ökad belastning på akutmottagning och stängning av verksamheter.«

– Det är en risk att vara beroende av hyrläkare också, när man aldrig vet om man kan få in personal på vissa tjänster. Risker får vägas mot varandra – och vi kommer att följa utvecklingen noga, kommenterar Yvonne Augustin.