Emy Maru och Katrin Hruska framför Addis Cardiac Hospital, det sjukhus som Fikru Maru grundade 2006 i Addis Abeba. Det är inte där han vårdas. 

Foto: Fikrit Maru

Vad gjorde du i Etiopien?

– Det var en akut resa, jag var bara där i två dagar och en natt. Dels var jag där och träffade Fikru Maru, dels var jag med på rättegången. Jag hälsade på Fikru på sjukhuset, och åt alla måltider tillsammans med honom. När det gäller rättegången skulle det ha kommit en dom på måndagen. Väl där fick vi höra att man inte kunde lämna något besked, men att det kanske skulle komma måndagen därpå. Sedan blev det blev inget då heller, utan de sa att det kan komma ett besked i morgon, torsdag. Samtidigt var det tidigare beskedet att den vikarierande domstolen inte fick fatta beslut utan det måste de ordinarie domarna göra när de kommer tillbaka efter sommarstängningen 6 oktober. Men det finns ingen anledning att tro på något av vad de säger. Det här är inget politiskt laddat fall, de vill inte ha något avskräckande exempel som med Schibbye och Persson. De har haft så många tillfällen att avsluta det här, men de vill inte avge någon dom.

Varför inte, tror du?

– Jag skulle tro att det antingen är för att domarna väntar på att bli mutade eller för att de är rädda för att det får politiska konsekvenser att frikänna honom.

Hur är hans tillstånd?

– När man träffar honom mår han ganska bra. Han har en pneumatorax, och lungan har kollapsat två gånger. Nu har dränaget suttit i mer än en vecka och man vågar inte dra det, utan han behöver en operation. Han är inte akut sjuk eller instabil, men problemet är att riskerna ökar dag för dag som han har kvar dränaget och inte får en adekvat bedömning och behandling. Han ligger på ett sjukhus utan resurser där det inte ens alltid finns rinnande vatten. 

Hur länge har du engagerat dig för hans fall?

– Det började i mars när jag blev handledare åt hans dotter, Emy, och Fikrus situation kom upp under våra handledarsamtal. Han åkte in på sjukhus den 2 september. Emy åkte ner akut och jag följde med veckan efter för att se med egna ögon hur det var.

Vad kan vi göra från Sverige?

– Det är politisk påverkan på allra högsta nivå, alltså regeringsnivå, som kanske skulle kunna göra skillnad. Men jag tror också att man måste tänka bredare och ligga på på alla sätt, till exempel genom svenska företag som verkar där och frivilligorganisationer. Vi tror ju att uppmärksamhet gör skillnad. I den här helt ologiska processen kommer det till slut att vara något som gjorde en skillnad. Och det är därför man ska arbeta på så bred front och sprida uppmärksamhet på alla nivåer man kan. 

Läs mer

Fikru Maru fängslad sedan tre år

Utbildad till hjärtläkare i Sverige

Fikru Maru flydde från Etiopien till Sverige 1977 och utbildade sig till hjärtläkare här. 2006 startade han Addis Cardiac Hospital i sitt hemland och pendlade därefter mellan Sverige och Etiopien. Han har också en anställning vid Hudiksvalls sjukhus.

I maj 2013 greps han i sitt hem i Addis Abeba misstänkt för att vara del i en korruptionshärva kring landets tullminister och han har därefter suttit i fängelse utan dom. Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa har drivit hans fall tillsammans med hans dotter Emy Maru.