Virpal Singh, som arbetat som medicinteknisk ingenjör vid Addis Cardiac Hospital, det sjukhus som Fikru Maru startade, berättar den 9 oktober i ett blogginlägg att han åkte från Sverige för att besöka Fikru Maru på det sjukhus där han vårdas för att stötta honom. Han beskriver hur han var med i domstolen i torsdags, då domarna meddelade att Fikru Maru måste vara där personligen för att de ska kunna utfärda dom.

»… domarna väljer, för första gången, att göra det rätta för att få fallet vidare. Man beordrar myndigheten att, med hjälp av ambulans och sjukvårdspersonal, ta Fikru till rätten på måndag (i morgon) för att han ska delges domen. Vi lämnar rätten med blandade känslor: en Fikru med svagt medicinskt tillstånd som själv måste närvara. I bästa fall delges dom. I värsta fall ges en anledning till att återigen skjuta upp beslutet där Fikru släpats dit helt i onödan.«

Den etiopiska regeringen har infört ett sex månader långt undantagstillstånd i landet, efter omfattande protester de senaste veckorna. Det uppger SVT. Fikru Marus advokat Hans Bagner säger till SVT att han inte vet vad undantagstillståndet kan innebära för fallet.

Fikru Maru har, som vi tidigare berättat, hållits fängslad utan dom sedan maj 2013, misstänkt för att vara del i en korruptionshärva kring landets tullminister. Han är kardiolog, utbildad i Sverige, och startade 2006 Addis Cardiac Hospital i Etiopien. Sedan början av september är han inlagd på ett sjukhus med en kollapsad lunga. Han behöver opereras men sjukhuset saknar de mest elementära resurser.