I fredags åkte domarna till Fikru Maru, som befinner sig på ett sjukhus, och meddelade att han är skyldig. Brottet är enligt domstolen kännedom om korruption på ministernivå. Fikru Maru hävdar själv att han är oskyldig.

– Det handlar om att han skulle ha varit medveten om och känt till att turismministern utövat otillbörlig påverkan på åklagaren i »tullmålet« och har förmått honom att lägga ned det målet mot Fikru, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner.

Under måndagen meddelade domstolen i Addis Abeba påföljden: fyra år och åtta månader. Fikru Maru ska även betala cirka 3 000 dollar i böter.

– Det är ett beklagligt beslut, men inte överraskande. Det hade varit dramatiskt om de sagt att han var oskyldig efter att ha hållit honom fängslad i tre och ett halvt år, säger Hans Bagner.

Han hoppas och tror att domen innebär att Fikru Maru släpps fri och kan komma hem till Sverige inom kort.

– Nu jobbar vi för att han ska bli frisläppt omgående och få åka hem. Han har rätt att räkna av en tredjedel av den strafftid som han har blivit dömd till och gör man det har han tjänat av sitt straff under den tid han suttit i häktet, säger Hans Bagner som tror att det kan komma ett besked redan i dag.

Fikru Maru är svårt sjuk sedan en och en halv månad tillbaka, då hans lunga kollapsade. Hans hälsotillstånd är fortsatt dåligt, och enligt Bagner är han i behov av en operation. 

– Han mår inte bra och läget är mycket osäkert. Det är angeläget att han får komma hem och får adekvat läkarbehandling.

– På ett helt orimligt sätt har domstolsförhandlingarna dragit ut på tiden. Nu hoppas jag att Fikru Maru omedelbart släpps fri eftersom han redan suttit fängslad i etiopiskt häkte i 3,5 år. Han vårdas nu på ett sjukhus i Addis Abeba och riskerar att dö om han inte får den avancerade specialistvård som vi har i Sverige, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande i en kommentar

Bakgrund

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har varit fängslad utan dom i Etiopien sedan i maj 2013 misstänkt för kännedom om korruption i en korruptionshärva kring landets tullminister.
Rättegången ägde rum i mars 2015, men domstolen i Etiopien har gång på gång skjutit upp domen, eftersom detta är en del i ett mycket större mål. De senaste veckorna har domarna krävt att Fikru Maru ska infinna sig personligen i domstolen, något som varit omöjligt på grund av hans hälsotillstånd.