Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har varit fängslad utan dom i Etiopien sedan i maj 2013 misstänkt för kännedom om korruption i en korruptionshärva kring landets tullminister. Rättegången ägde rum i mars 2015, men domstolen i Etiopien har gång på gång skjutit upp domen, eftersom detta är en del i ett mycket större mål. De senaste veckorna har domarna krävt att Fikru Maru, som är svårt sjuk, ska infinna sig personligen i domstolen.

Men i dag åkte domarna till sjukhuset för att meddela honom att han är skyldig, enligt SVT Gävleborg.

– Efter en kort domstolsförhandling meddelade rätten att Fikru Maru är skyldig till det brott han anklagas för, säger SVT:s utsände Kumerra Gemechu.

Patientrummet fylldes med domare, åklagare, advokater och poliser, berättar Fikrus dotter Emy Maru, som varit på plats i Addis Abeba sedan början av september, för Sveriges radio. Fikru Maru har valt att inte försvara sig dels på grund av sitt hälsotillstånd, han behöver vård utomlands, dels för att det inte finns något underlag till det han anklagas för, säger hon.

Om Fikru Maru får en formell dom på måndag med besked om eventuell påföljd kan det innebära att han redan avtjänat sitt straff och kan släppas för att få sjukhusvård utomlands för sin lunga, som har kollapsat fyra gånger. 

Emy Maru säger till Sveriges radio att hon är glad över att processen på något sätt rört sig framåt. 

– Det känns bra att det kommit ett besked, men fruktansvärt att de på rykten väljer att döma honom. Hur ska man försvara sig mot ett rykte, det är ofattbart. Men vi hoppas att domstolen har ett förnuft på måndag morgon och att han får åka hem, säger Emy Maru till Sveriges radio.

Läs mer: 

Ingen lösning för Fikru Maru

Viss optimism om dom för Fikru Maru på onsdagen

Återigen uppskjuten dom för Fikru Maru

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien