Adina Flaschner, som själv är läkare och vän till familjen Maru, pratade under torsdagen med Emy Maru, Fikru Marus dotter. Emy Maru har befunnit sig i Addis Abeba sedan pappan togs in på sjukhus med en kollapsad lunga i början av september.

– Emy berättade att domarna meddelade att domen skjuts upp till måndag, först utan att motivera varför. Men sedan sa de att det berodde på att han inte själv var närvarande. Så nu har de lyckats organisera en ambulanstransport så att han kan komma till domstolen själv på måndag, säger Adina Flaschner.

Fikru Marus lunga kollapsade häromdagen igen och han har nu fått ett nytt dränage.

– De hade fått hämta dränaget från ett annat sjukhus, och den intravenösa smärtlindringen från det sjukhus Fikru har startat. Läkaren hade sagt att det är sista gången de sätter dränaget, han behöver operation, berättar Adina Flaschner, som har engagerat sig i Fikru Marus sak.

Katrin Hruska, akutläkare och ordförande för Svensk förening för akutsjukvård/SWESEM, som nyligen besökte den svenska hjärtläkaren Fikru Maru, är oroad för hans hälsotillstånd.

– Dränaget är inget som fungerar, ju längre han har det desto större är risken för livshotande komplikationer. Man kan inte säga att det är ett sjukhus han ligger på när inte finns sjukvårdsmaterial, säger hon. 

Det är också svårt att upprätthålla kommunikationen med Fikrus dotter i Etiopien. Landet skakas just nu av politiska oroligheter, enligt Katrin Hruska.

I Sverige fortsätter försöken att skapa uppmärksamhet kring Fikru Marus sak. På onsdagskvällen arrangerade Adina Flaschner en demonstration i Stockholm som hon uppskattar lockade ett hundratal personer.

– Jag hade hoppats på fler människor och mer mediabevakning, men det var en fin demonstration, familjär med mycket kärlek och stöd, säger hon.

Om domstolen utfärdar en dom mot Fikru Maru kan det betyda att han kan släppas fri och flygas hem till Sverige. Eva Lindberg (S), regionråd i Region Gävleborg, har enligt Sveriges Radio tidigare sagt till SVT Gävleborg att regionen kommer att stå för kostnaden för transporten om och när läkaren kan föras till Sverige.

Fikru Maru är hjärtläkare och svensk medborgare. Han startade 2006 Addis Cardiac Hospital, ett hjärtsjukhus i Addis Abeba. Han har suttit fängslad i över tre år utan dom, misstänkt för för att vara del i en korruptionshärva kring landets tullminister.

Läs också:

Nya besked om Fikru Maru – domarna sammanträder om en vecka

»Riskerna för Fikru maru ökar varje dag«

Fikru Maru fängslad sedan tre år