Som Läkartidningen tidigare rapporterat kräver domstolen i Addis Abeba att Fikru Maru själv är på plats för att dom ska kunna meddelas. I måndags beordrade domarna fängelsemyndigheten att arrangera en transport så att han skulle kunna komma dit i dag, onsdag, men trots det blev transporten inte av. 

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg hänvisar fängelset dels till personalbrist, dels till att de inte fått nödvändiga garantier för att Fikru Maru klarar en transport till domstolen. Läkaren har tagits in på sjukhus sedan hans lunga kollapsat vid flera tillfällen och han bedöms vara i behov av operation.

Sveriges ambassadör i Etiopien, Jan Sadek, befinner sig enligt SVT vid domstolen i Addis Abeba.

– Man har fört en lång diskussion här nu mellan domare och företrädare för fängelset. Jag behöver nu sätta mig in i vad som sägs, säger Jan Sadek till SVT.

Nytt datum för dom uppges ha satts till 21 oktober.

– Tyvärr är jag inte förvånad, säger Katrin Hruska, akutläkare som engagerat sig i Fikru Marus fall om beskedet i dag.

– Kanske de väntar på att han ska avlida. Det som händer nu har ingenting med rättsprocessen att göra, det är flera andra fall som är utlyfta och klara redan.

Katrin Hruska syftar på att Fikru Marus ärende är en del i en större process mot tullministern och vice tullministern. Även Fikru Marus fall kan behandlas separat. Det beskedet, som kom från domstolen för en tid sedan, betraktar Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, som ett genombrott i processen.

Fikru Maru behöver opereras, vilket inte kan ske i Etiopien, eftersom sjukhusen saknar resurser. Han har dränage i lungan som man inte vågar ta bort och han ges antibiotika intravenöst, enligt Katrin Hruska.

– Hans tillstånd har ju varit kritiskt länge. Riskerna för hans hälsa ökar hela tiden och med diabetes i botten har man inte det bästa immunförsvaret. Det kan tillstöta alla möjliga komplikationer, han kan utveckla diarréer och andra infektioner, hela han bryts ju ner. Vi vet inte riktigt vad det är vi väntar på.

Skulle en svensk läkare kunna göra något för honom där?

– Om man fick ner en svensk läkare skulle man kunna göra en bedömning, men jag vet inte vad som är möjligt. I Addis Abeba finns bara mindre kliniker, inga stora privata sjukhus. UD rekommenderar att man får vård utanför landet för allting. Jag har svårt att tänka mig att de skulle ge tillstånd att transportera honom till ett annat sjukhus när de inte ger tillstånd att ta honom till domstolen.