Anledningen till att ärendet i Etiopien står still uppges bland annat vara stora administrativa problem.

– Doktor Fikrus fall är ovanligt i Etiopien. Han blev dömd trots att han ligger på sjukhus och det har aldrig tidigare hänt i Etiopien. Normalt sett vårdas man färdigt och tas tillbaka till domstolen och får sin dom. Han har fått sin dom medan han vårdas på sjukhus och därav har det uppstått viss förvirring i förvaltningen. Man vet inte hur man ska hantera det, säger Jan Sadek, Sveriges ambassadör i Addis Abeba, till Sveriges Radio.

Sedan en tid tillbaka har Fikru Maru varit svårt sjuk och vårdats för en kollapsad lunga.

När domstolen i Addis Abeba för snart fyra veckor sedan meddelade att Fikru Maru befunnits skyldig till de anklagelser som riktats mot honom och dömde honom till fängelse i fyra år och åtta månader, var förhoppningen att han snart skulle kunna bli frisläppt och transporterad hem till Sverige för operation.

– Nu jobbar vi för att han ska bli frisläppt omgående och få åka hem. Han har rätt att räkna av en tredjedel av den strafftid som han har blivit dömd till och gör man det har han tjänat av sitt straff under den tid han suttit i häktet, sa Hans Bagner, Fikru Marus advokat, till Läkartidningen då. 

Men något frisläppande har ännu inte skett, och ju längre tiden går ökar risken för att den nödvändiga operationen behöver genomföras i Etiopien.

– Det är ett mardrömsscenario. Det är klart att om vi inte kommer härifrån så måste man göra ett försök. Men då är det för att vi inte har något annat val, säger Fikrus dotter Emy Maru till Sveriges Radio.

Enligt ambassadör Jan Sadek har både statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) tagit kontakt med motsvarande etiopiska ministrar.

– Den senaste tiden så har statsminister Stefan Löfven talat med premiärministern två gånger för att påskynda processen. Margot Wallström ringde för några dagar sen till sin kollega här, den nye utrikesministern, för att ta upp frågan, säger han.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013, misstänkt för kännedom om korruption i en stor korruptionshärva kring landets tullminister. Fikru Maru hävdar själv att han är oskyldig.

Tidigare artiklar:

Fikru Marus dom 4 år och 8 månader

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Ingen lösning för Fikru Maru

Viss optimism om dom för Fikru Maru på onsdagen

Återigen uppskjuten dom för Fikru Maru

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien