Förhandlingarna om regeringens förslag till ny regionindelning är inne i ett intensivt skede. Regeringen vill ha en bred uppslutning kring förslaget, och söker därför stöd hos allianspartierna.

Liberalerna har dock redan lämnat förhandlingsbordet. Moderaterna och Kristdemokraterna är, enligt uppgifter i Dagens Nyheter, tveksamma till att fortsätta.

Återstår Centerpartiet. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger till DN att Centerpartiet ställer sig positiva till decentraliseringstanken och är öppna för att flytta viss makt från central till regional nivå. 

– Vi gör bedömningen att det för vår del är värt att gå med på eftergifter och möta C i en kompromiss där vi öppnar upp för regionalisering, säger Ardalan Shekarabi.

Men det förslag som nu diskuteras innehåller bara två nya regioner: Svealand, som omfattar Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Örebro, Västmanland och Södermanland, samt Västra Götaland, som ska bestå av nuvarande Västra Götalandsregionen samt Värmland.

Norrlandsregionen, som skulle ha omfattat Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland, är inte längre aktuell.

– Vi har anpassat den geografiska indelningen till de synpunkter som kommit upp. Det är därför som Norrlandsregionen inte längre är med, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Redan förra veckan stod det klart att Jämtland inte skulle komma att ingå i en Norrlandsregion. De folkliga protesterna mot en Norrlandsregion har varit omfattande i Jämtland, och det bedömdes som omöjligt att få en riksdagsmajoritet för ett förslag där Jämtland ingick.

Nu är alltså hela idén om en Norrlandsregion skrotad. De berörda landstingens styrande S-politiker kallar beskedet mycket olyckligt.

– Det här är värsta tänkbara scenariot. Det är vi i norr som hade haft mest att vinna på en regionreform. Nu går regeringen vidare i en process som kommer att göra redan starka regioner ännu starkare, säger Maria Stenberg (S), landstingsstyrelsens ordförande i Norrbottens läns landsting, i ett pressmeddelande.

– Vi hade chansen att bilda en stark region med starkare ställning nationellt och internationellt. Den möjligheten förnekas vi nu i minst tio år framåt, säger Erik Bergkvist (S), regionråd i Region Västerbotten, i ett annat pressmeddelande.

Oppositionen applåderar däremot händelsutvecklingen.

–  Otroligt glädjande besked att planerna på ett Stornorrland skrotas. Nu måste de styrande i landstingen lämna fokuset på att rita kartor och i stället är det dags att blicka framåt och finna lösningarna på sjukvårdens utmaningar när det gäller ekonomi och personalens situation, säger Nicklas Sandström (M), oppositionslandstingsråd i Region Västerbotten, enligt P4 Västerbotten

Läs tidigare artiklar:

Jämtland ställs utanför storregion

Vårdanalys underkänner underlag för regionförslag

SKL positivt till färre regioner

Läkarförbundet: »Konsekvenserna för vården inte tillräckligt utredda«