På söndag morgon ska den toraxkirurgiska verksamheten samt kardiologi och lungmedicin flytta till Tema hjärta och kärl på NKS. Men patientflödeschefen Jan Liska har hoppat av sitt uppdrag, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Jag kan inte ta ansvar för den verksamheten, den är inte patientsäker, säger han till tidningen.

Jan Liska kallar den stora driftsövningen som gjordes på sjukhuset för droppen som fick honom att fatta beslutet att hoppa av som chef en knapp vecka innan de första patienterna flyttar in i de nya sjukhuslokalerna. Han beskriver övningen som ett »fullständigt misslyckande«.
– Folk visste inte vad de skulle göra, organisationen blev bara förvirrande och tekniken med larm, övervakningsutrustning, telefoner och dörrlås fungerade inte.

Han tycker att sjukhusledningen bör skjuta fram flyttdatumet.
– Det finns allvarliga risker med patientsäkerheten om man öppnar sjukhuset samtidigt som man inför en ny och helt oprövad organisation med temavård och värdebaserad vård, säger han till SvD.

Hjärtsjukvården på NKS dras ned till ett minimum för att klara flytten. Veckan efter inflyttningen kommer toraxintensiven bara ha fem platser öppna. Därefter sex platser fram till årsskiftet. Det innebär, enligt Jan Liska, att patienter som står på den planerade väntelistan för klaffoperationer och bypassoperationer kommer att drabbas. Antingen i form av väntetider på fem-sex månader eller genom att de måste skickas till angränsande län för att opereras.

Men anledning av artikeln i SvD uttalar sig Patrik Rossi, Temachef hjärta och kärl, i ett pressmeddelande. Enligt honom står patientsäkerheten i centrum för alla beslut som tas i samband med flytten till NKS. Han säger även att han känner sig trygg med nuvarande flyttplan.
– Vi är mycket vana att bedöma och övervaka patientsäkerhetsfrågor och just inför flytten har vi sett till att skapa än mer utrymme för patientsäkerheten. Detta gör vi genom att minska kapaciteten under flyttperioden och genom vårt samarbete inom hjärtvården med Uppsala, Örebro och de andra sjukhusen i länet.


Patrik Rossi säger vidare att han respekterar Jan Liskas beslut.
– På Karolinska universitetssjukhuset har vi tagit beslut att arbeta med en ny verksamhetsmodell; som chef är det viktigt att tro på den nya modellen för att kunna leda sin organisation genom förändring.


Läs mer:

Lugnt på NKS trots genrepskaos

Klart för inflyttning på omstritt sjukhus