Som Läkartidningen tidigare rapporterat opererades den svenske hjärtläkaren Fikru Maru på plats i Etiopien den 5 december. Nu avslöjar SVT Nyheter Gävleborg att operationen utfördes av ett svenskt läkarteam, till vardags verksamma vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Martin Silverborn, toraxkirurg och en av de läkare som utförde operationen, berättar för SVT att ingreppet skedde med öppen kirurgi då utrustning för att använda minimalinvasiv teknik saknades. 

– Operationen gick bra, det var inga konstigheter alls. Det är normalt sett en enkel operation, men med den utrustning som finns i Etiopien vet man aldrig om det kommer att fungera som det ska. Som tur var så gick det vägen, säger han till SVT.

Att genomföra resan och operationen skedde helt på läkarnas eget initiativ. De reste på vanliga turistvisum och opererade under etiopiska läkares namn. Detta för att inte riskera att nekas nödvändiga tillstånd.

Fikru Maru, som har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, har vårdats på sjukhus en längre tid för en kollapsad lunga. I oktober dömdes han till fängelse för kännedom om korruption och senare i år väntar ännu en rättegång, nu gällande misstänkt samröre med terroriststämplade grupper. Fikru Maru själv hävdar att han är oskyldig.

Läs tidigare artiklar:

Fikru Maru opererad i Etiopien

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fortsatt svårt läge för Fikru Maru

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien