Under de år som kirurgen Paolo Macchiarini var verksam vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset tjänade han omkring fyra miljoner kronor, uppger Expressen. Enligt Helmuth Lang, numera pensionerad överläkare från sjukhusets toraxklinik, var han dock sällan på jobbet.

– För alla andra läkare är det väldigt noga med frånvaron, alla resor måste godkännas av chefen och man måste lämna in en ledighetsansökan om man ska vara borta. Karolinska har inte följt de lokala reglerna när det gäller Macchiarini, säger han till Expressen.

Helmuth Lang har därför polisanmält tjänstemän vid sjukhuset för trolöshet mot huvudman och anser att kirurgens lön borde krävas tillbaka. 

Såväl Karolinska universitetssjukhuset som Karolinska institutet uppger dock att det ingick internationella kontakter i Paolo Macchiarinis tjänst samt att möjligheten att återkräva lön är så gott som obefintlig.