Ett hundratal läkare samlades på måndagskvällen till medlemsmöte i Sylf Stockholm, där temat var de uppsagda jour- och beredskapsavtalen i Stockholms läns landsting. Inbjudna från landstinget var Peter Carpelan, forsknings- och personallandstingsråd (M), Maria Englund, personal- och utbildningsdirektör samt Peter Graf, vd för vårdbolaget Tiohundra som driver Norrtälje sjukhus. Ytterligare ett drygt hundratal följde mötet via videolänk.

I november förra året meddelade Stockholms läns landsting att man från och med 1 januari 2017 säger upp samtliga lokala jour- och beredskapsavtal för läkare. Förutom att reglera ersättningen för jour och beredskap i ett enda, gemensamt avtal, vill arbetsgivaren mera systematiskt börja schemalägga läkare från 07 till 21 på vardagar. Exakt hur schemat ska utformas på respektive enhet ska utredas och förhandlas under våren.

Åtgärden har mött skarp kritik från fackligt håll.

– Detta kommer att skapa totalt kaos och inte leda till några förbättringar alls, sa Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, till Läkartidningen när uppsägningen blev känd.

– Vi kommer att ha mindre tid att ägna oss åt bra vård och kommer att behöva locka till oss fler läkare. Var ska vi få tag på erfarna läkare? De växer inte på träd, sa han vidare.

Personallandstingsrådet Peter Carpelan hänvisade under medlemsmötet till Göran Stiernstedts utredning »Effektiv vård«, som enligt honom visar att bemanning och schemaläggning är centralt för att få en effektiv sjukvård i hela landet.

– Vi måste skapa bättre tillgänglighet för patienterna. Statistiken visar att det finns en betydande brist på läkarkompetens på sjukhusen efter klockan halv fem, fem på vardagarna. Samtidigt bygger vi upp en ny infrastruktur på sjukhusen, med nya operationssalar till exempel – och då måste vi också kunna använda dem under en större del av dygnet.

Han framhöll även möjligheten att minska bristen på vårdplatser.

– Vi tror att den här förändringen av bemanningen kan möjliggöra utskrivning av patienter under en större del av dygnet.

Resonemanget väckte flera frågor från publiken, stundtals i ett upprört tonläge efter att Peter Graf i panelen antytt att sjukhusen ibland är överbemannade dagtid.

– Jag är aldrig onödig dagtid på jobbet. Vore jag det skulle jag hinna äta och kissa. Att späda ut kompetensen över dygnet gör inte saken bättre – finns inte de som vi behöver för att fatta viktiga beslut på plats dagtid blir vi mindre effektiva, sa en kirurg på Södersjukhuset.

Joanna Strömberg Johnson, ordförande i Sylf Stockholm, säger till Läkartidningen att hon förstår att diskussionen väcker starka känslor.

– Våra medlemmar har en ansträngd vardag redan som det är. Vi har svårt att se fördelarna med att sprida ut kompetensen på det sätt som Stockholms läns landsting vill, och vi har inte fått se någon bakgrundsanalys till varför man väljer den vägen.  

Hon fortsätter:

– Vi ser bara potentiella försämringar. Som utbildningsläkare har vi svårt att få den utbildning och det stöd vi behöver redan som det är, och genom att splittra upp bemanningen på det här sättet blir det ännu svårare att få svar på frågor och kunna fatta beslut. I slutändan drabbar det patienterna.

Måndagskvällens frågestund med landstingsledningen har inte skingrat hennes och medlemmarnas oro.

– Engagemanget hos underläkarna är stort, vi vill förbättra sjukvården och göra det bästa för patienterna. Men vi tror inte att det här är rätt väg att gå.

Här kan du se hela frågestunden med landstingsledningen.

 

Läs också:

Skarp läkarkritik mot gemensamt jouravtal i Stockholm

Stockholmsläkare om schemaläggningen: »Vi biter oss i svansen«