Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att Naloxon används för reducera antalet opioid-relaterade överdoser. Läkemedlet används i det syftet i bland annat Norge och Danmark. Och i Sverige har förslag om försöksanvändning lagts i Skåne och nu senast i Stockholm.

Men Läkemedelsverket säger nej. Myndigheten ser förvisso nyttan i att ge läkemedlet till missbrukare för att förebygga överdoser, men anser att den användningen inte är lagligt förankrad.

– I dag har vi inom ramen för läkemedelslagstiftningen inte möjlighet att dela ut läkemedel till icke sjukvårdsutbildade personer i högriskindividers närhet, säger Marie Gårdmark, direktör på området Tillstånd vid Läkemedelsverket, till nyhetsbyrån TT.

I Stockholm fick Martin Kåberg, överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, nyligen nej från myndigheten till att dela ut Naloxon som nässprej till missbrukare och anhöriga.

– Det känns så frustrerande att inte få rädda liv när det finns en effektiv och säker medicin som är redo att användas, säger han till SVT.

För att man i Sverige ska kunna använda Naloxon på samma sätt som exempelvis WHO rekommenderar, skulle en lagändring krävas.

Det hela blir nu en fråga för riksdagen. Den centerpartistiske riksdagsledamoten och läkaren Anders W Jonsson har tagit upp frågan i socialutskottet.

– Om det är lagen det är fel på så är det väldigt enkelt att blixtsnabbt ändra den. Varje vecka dör människor samtidigt som det finns en behandling som skulle kunna rädda liv, säger han till SVT.