Forskaren Ahmadreza Djalali, som disputerat vid Karolinska institutet (KI) och har svenskt uppehållstillstånd, sitter fängslad i Iran. Enligt Dagens Medicin hotas han nu av avrättning.
Ahmadreza Djalali, som forskar i katastrofmedicin, ska ha fängslats under en föreläsningsresa till Iran i april 2016, uppger Dagens Medicin. Han anklagas för anti-iransk verksamhet och ska, enligt iranska myndigheter, avrättas inom två veckor.
Efter avslutade doktorandstudier vid Karolinska institutet 2012 gjorde Ahmadreza Djalali en post doc i Italien. 2015 återvände han till Sverige och fick, tillsammans med sin familj, uppehållstillstånd.
– Han förberedde här sin docentur vid Karolinska institutet och jobbade bland annat med uppdrag inom EU. Han är en mycket framstående forskare. Primärintresset är jordbävningskatastrofer och vad man kan göra för att stabilisera byggnader som till exempel sjukhus, säger Gunnar Öhlén, hans tidigare handledare, till Dagens Medicin.
Ahmadreza Djalalis hustru har vänt sig till statsminister Stefan Löfven med en begäran om att makens fall ska tas upp vid statsministerns besök i Iran 11–12 februari. Ahmadreza Djalalis svenska kollegor har även varit i kontakt med utrikesdepartementet.
– Där har man varit lyhörda, men vi vet inte hur departementet har agerat, säger Gunnar Öhlén till Dagens Medicin.
Nyheter
Nu börjar den sista kullen som kommer gå den gamla läkarutbildningen. De gör det mitt i en pandemi, med digital undervisning och inställda studiesociala aktiviteter. »Det känns lite svårt och ensamt«, säger Anjelica Westin som just flyttat till Lund för att börja på läkarprogrammet.
Nyheter
Tusentals anställda inom vård och omsorg har anmält covid-19 som arbetsskada. Nu går facken samman och kräver en arbetsskadeförsäkring som fullt ut kompenserar för förlust av inkomst på grund av covid-19.
Nyheter
Företaget Vårdinnovation, som skapat det digitala verktyget Vårdexpressen, har begärts i konkurs. Det gör att Region Dalarna nu häver avtalet i den omdiskuterade affären.
Fallbeskrivning
Den vanligaste neuropatologiska bakgrunden är Alzheimers sjukdom, men även Lewykroppsdemens, kortikobasal degeneration och prionsjukdomar har beskrivits. Till skillnad från vid klassisk alzheimer är oftast minnesfunktioner och sjukdomsinsikt bevarade långt i förloppet.
Nyheter
Fem regioner ser ut att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer i vissa åldersgrupper i år, trots pandemin. Dalarna blir försökslän i en nationell modell med styrning från Region Stockholm.
Nyheter
Region Dalarna ska granska den uppmärksammade affären med Vårdexpressen, ett digitalt verktyg för primärvården. I Skåne avbröts projektet i början av 2020 efter misstänkta oegentligheter i upphandlingen och Västra Götaland bröt med företaget efter en polisanmälan i somras. Men Dalarna har ännu inte gjort det.
Nyheter
Tänk dig att du har en patient som också är läkare. Du befarar att kollegans hälsotillstånd kan vara en patientsäkerhetsrisk. Får du då anmäla läkaren till Ivo? Eller begår du ett brott? Två aktuella fall ska nu prövas av åklagare.(2 kommentar)
Nya rön
En nyfödd pojke drabbades av blodförlust, vilket troligen var en följd av att blodet transfunderats från pojken till placenta när han låg på mammans bröst.(1 kommentar)
Nyheter
Aktionsgruppen mot antisemitism och rasism vid Karolinska universitetssjukhuset riktar återigen kritik mot Läkarförbundet kring ärendet där en läkare larmat om antisemitiska trakasserier. Gruppen anser bland annat att förbundet bör upprätta en visselblåsarfunktion.
Medicinsk kommentar
Det har i flera studier visats att kontinuerlig glukosmätning (CGM) ger patienter med typ 1-diabetes en förbättrad glykemisk kontroll. För patienter med typ 2-diabetes finns det inte lika stort vetenskapligt underlag. Indikation för CGM vid typ 2-diabetes är bristande glukoskontroll trots flerdosinsulin eller återkommande allvarliga hypoglykemier.
Nyheter
Magnus Isacson, distriktsläkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, slutar sitt jobb på en vårdcentral i en socioekonomiskt utsatt Stockholmsförort i protest. »Jag kan inte längre stå för den vård som vi har möjlighet att erbjuda«, skriver han i en debattartikel i Expressen. (5 kommentar)
Kultur
När ungdomsmottagningen »Rådgivningsbyrån för sex och samlevnad« öppnade 1970 anställdes en barnmorska på halvtid, men besöksfrekvensen ökade snabbt. Viktiga frågor var preventivmedel och att minska spridningen av könssjukdomar. Men många frågor utöver detta väcktes vid besöken, och Rådgivningsbyrån behövde en bredare inriktning för att kunna bli en instans dit skolungdomar kunde söka med vanliga frågor.
Nyheter
Under pandemiåret 2020 växte Läkarförbundets medlemsantal med 3 procent, eller 1 200 personer. Nu har förbundet över 55 000 medlemmar. Och under fjolåret fick fler hjälp med frågor om arbetsmiljö, lön och villkor, säger ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyheter
På Karolinska universitetssjukhuset i Solna finns en av få mottagningar i landet som tar emot långtidssjuka i covid-19, även om de inte legat på sjukhus. Men trycket på mottagningen är högt. »Vi får extremt mycket remisser«, säger Judith Bruchfeld, som leder mottagningen.
Nyheter
Nationella riktlinjer och multiprofessionella mottagningar. Det är ett par saker som »Stödgruppen för läkare med covid-19« vill se. Det är brist på vård för långtidssjuka, och stödgruppen varnar för ett berg av rehabilitering.
Nyheter
Primärvården får snart ett kunskapsstöd för utredningar av långtidssjuka i covid-19, och 1177 ska få ett stöd för rådgivning. Men en nationell strategi med riktlinjer om mottagning och behandling dröjer.
Nya rön
Stafylokocker är den vanligaste orsaken till ledprotesinfektion, som inträffar efter någon procent av artroplastiker. En avhandling belyser likheter och skillnader mellan S aureus, S capitis och S epidermis vid ledprotesinfektion.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok