Nya Karolinska Solna. Foto: Stockholms läns landsting

Det har stormat mycket kring byggandet av Sveriges största och mest prestigefyllda sjukhus. Nya Karolinska i Solna, NKS, kan vara världens dyraste sjukhus. Och det blev betydligt dyrare än det först var budgeterat. Från 14,5 miljarder kronor till långt över 20 miljarder.

Nu sitter åtta personer häktade under en ekobrottsutredning som rör misstänkt skattefusk i mångmiljonklassen. Det handlar om ett företag, B&D Group, som är en underentreprenör i andra led till huvudentreprenören Skanska, skriver Byggnadsarbetaren. Skanska tillsammans Innisfree bildade projektbolaget Swedish Hospital Partners, som fick uppdraget att bygga sjukhuset. Bland de häktade finns vd och vice vd som misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Allting tyder på att jag kommer att väcka åtal mot dem för de brott de är häktade för, säger kammaråklagare Jerker Asplund till tidningen.

Enligt Ekobrottsmyndigheten kommer åtal sannolikt att väckas inom tre, fyra veckor. Dessutom har förvaltningsrätten nyligen beslutat om en betalningssäkring, en åtgärd för indrivning, mot företaget i fråga. Detta efter att företaget har gjort överföringar för många miljoner. Förvaltningsrätten tror att det handlar om lön till oredovisad arbetskraft och att företaget har gjort avdrag för osanna fakturor och på så sätt undvikit skatter och avgifter.

Jerker Asplund menar dock att hans åtal kommer gälla större summor.

Läs fler artiklar:

Äldre teknik ska säkra patientsäkerheten på NKS

Läkare kräver åtgärder mot teknikproblemen på NKS

Inflytt på NKS trots fackliga protester

Nya Karolinska uppe i 23 miljarder

Nya Karolinska blir ännu dyrare