Det var sommaren 2012 som den turkiska kvinnan reste till Sverige för att få en ny luftstrupe. Men implantatet av plast växte inte fast. I stället blev kvinnan fast på en intensivvårdsavdelning, där hennes luftvägar var tvungna att sugas rena från slem var fjärde timme.

Efter tre år och ett stort antal operationer flyttades kvinnan till USA där hon skulle få en donerad luftstrupe. Det skedde i maj 2016, men även i USA uppstod komplikationer, skriver SVT Nyheter. Nu har kvinnan avlidit.

Förutom de tre patienterna som opererats på Karolinska universitetssjukhuset har ytterligare fem patienter opererats i Ryssland. Fyra av dessa har avlidit.

Som Läkartidningen tidigare skrivit pågår en brottsutredning gällande operationerna som utfördes i Sverige där Paolo Macchiarini är misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

För ingreppen på den turkiska kvinnan är Paolo Macchiarini misstänkt för grovt vållande till kroppsskada. Men i och med att hon nu avlidit kan brottsrubriceringen komma att ändras. Det säger kammaråklagare Jennie Nordin till Läkartidningen.

– Teoretiskt finns det en möjlighet, säger hon.

Hur går du vidare nu?

– Jag får helt enkelt sätta mig och gå igenom de straffrättsliga förutsättningar som finns och ta in det här nya i den bedömningen som jag kommer att göra.

I ett mejl till SVT Nyheter kommenterar Paolo Macchiarini dödsfallet:

»Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till Yesim Cetirs familj efter att ha fått höra om hennes död. Det skulle naturligtvis vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick«, skriver Paolo Macchiarini.