Kirurgen Paolo Macchiarini misstänks för grovt vållande till annans död respektive grovt vållande till kroppsskada. Den omfattande utredningen, där ett stort antal personer både i Sverige och utomlands har hörts, gäller operationer på tre patienter som behandlades på Karolinska universitetssjukhuset.

Två av patienterna dog och en behandlas fortfarande i USA.

– Det är några utredningsåtgärder kvar innan det kan bli beslut om åtal, i slutet av maj kan vara rimligt, säger kammaråklagare Jennie Nordin till TT.

Bland annat inväntar hon ett utlåtande från Socialstyrelsen.

Paolo Macchiarini förhördes i juni 2016. Jennie Nordin säger att hon kommer att vilja hålla ytterligare förhör med honom under våren. Dessutom öppnar Jennie Nordin för att fler personer kan komma att delges misstanke om brott.

– Om jag har underlag som håller för ett åtal så blir det sannolikt fler personer som delges misstanke om brott, säger hon.

Läkartidningen berättade i förra veckan att Paolo Macchiarini också polisanmälts av organisationen Djurens rätt för misstänkt djurplågeri gällande de djurförsök som han utförde på Karolinska institutet.