Ledningen för Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har beslutat att boka om 100-talet planerade elektiva operationer på grund av den höga belastningen på Sahlgrenska universitetssjukhusets operations- och intensivvårdsavdelning, som i sin tur är en följd av personalbrist. Det meddelade Sahlgrenska på onsdagen. Sjukhuset kommer att prioritera akuta operationer och canceroperationer.

Enligt SVT Nyheter Väst har beslutet tagits i samråd med personalen och fackföreningarna.

Även i Linköping är personalbristen akut. Den medicinska akuten på Universitetssjukhuset Linköping har fått stänga åtta vårdplatser, vilket är en tredjedel. Nu har 17 läkare skrivit ett brev till regiondirektören och sjukhusledningen där de slår fast att de inte kan ta ansvar för patientsäkerheten, skriver Östgöta Correspondenten.

Även om det är omöjligt för en läkare att avsäga sig ansvar är brevet en markering gentemot ledningen.

– Vi vill vara så tydliga som vi överhuvud taget kan, säger Olga Bednarska, läkare på mag-tarm-kliniken, till tidningen.

– Numera känns det som om vårt jobb främst kretsar omkring att trolla med platserna. Det är inte sjukvården som kommer först, utan platsadministrationen.

Läkarna menar också att platsbristen leder till felplaceringar av patienter vilket i sin tur leder till ett långsammare patientflöde.

Totalt på hela sjukhuset är 67 vårdplatser stängda av 622. Av dessa är 37 inom internmedicin. »De internmedicinska specialisterna och bakjoursgruppen på US är djupt oroade«, skriver läkarna i brevet.

Fler vårdplatser har aviserats och personal från bemanningsföretag kommer tillfälligt att tas in.

 

Läs även
Läkarprotester mot neddragning av vårdplatser i Visby
Läkare i Gävleborg slår larm om platsbrist