Förra året dömdes Fikru Maru i en mutbrottsrättegång i Etiopien, efter upprepat fördröjda förhandlingar. Han hade då suttit häktad i tre och ett halvt år utan att saken prövats i domstol, samtidigt som han var sjuk och i stort behov av att få medicinsk vård i Sverige efter en lungkollaps. Turerna var många och långa, och var enligt hans advokat i Sverige färgade av det politiska läget i landet.

– Det var ju så flagrant att man undrade om man drömde, säger advokat Hans Bagner till Läkartidningen.

Till slut dömdes Fikru Maru till fyra år och åtta månaders fängelse. Med den tid han redan suttit av, såg situationen ändå ljus ut med tanke på att han då skulle kunna lämna landet och få vård i Sverige.

Då åtalades han på nytt – denna gång för att ha varit delaktig i en brand i Kilintofängelset utanför huvudstaden Addis Abeba i början av september förra året, där fler än 20 fångar omkom.

Den processen fortsätter. Men nu frias Fikru Maru i det första fallet. Etiopiens högsta domstol anser att vittnesförhören inte gav stöd till åtal mot Fikru Maru.

– Det förstärker intrycket att det inte handlar om en juridisk process utan om något annat, säger Hans Bagner.

Att Etiopiens högsta domstol nu svänger i det gamla fallet tror han dock inte kommer ha någon större betydelse i det nya om fängelsebranden.

– Min bedömning är att han inte kommer att bli frisläppt utan kommer att vara kvar i häktet och det nuvarande målet kommer att fortsätta som planerat.

Kommer det nya målet att skjutas upp och dra ut på tiden som det gamla?

 – Det tror jag inte. Det har varit starka påtryckningar från Sverige om att det strider mot FN-konventionen om mänskliga rättigheter. Jag tror att det kan ha påverkat dem och att de är lite mer känsliga för att det här inte får ta för lång tid.

I det nya målet har dock åklagaren kallat inte mindre än 85 personer till vittnesförhör, vilket är en logistisk ekvation Hans Bagner inte riktigt vet ska gå ihop på de tio dagar som avsatts. Men han påpekar också att åklagaren inte verkade helt nöjd med det rättegångsdatum och den tidsram i maj som domstolen har fastställt. Den 20 maj hålls huvudförhandling och vittnesförhören ska hållas under tio dagar.

Hans Bagner menar att även detta fall är en rent politisk process.

– Det kan man säga utan att tveka. Det finns inget som helst stöd för åtalet mot Fikru Maru.

Läs tidigare artiklar:
Fikru Maru på plats i rätten

Fikru Maru tillbaka i fängelse

Kirurgen som opererade Fikru Maru: »Ingen svår eller märkvärdig operation«

Fikru Maru opererades av svenskt läkarteam

Nya åtalet mot Fikru Maru: Misstänks för terrorbrott

Fortsatt svårt läge för Fikru Maru

Fikru Maru skyldig till brott enligt domstol i Addis Abeba

Fikru Marus dom uppskjuten på nytt

»Riskerna för Fikru Maru ökar för varje dag«

Svensketiopisk hjärtspecialist fängslad i Etiopien