Enligt TT medger Martin Ingvar att det som framkommit i utredningen visar att det kan finnas grund för kritik.

– Det räcker för att jag ska dra slutsatsen att jag riskerar att sakna det nödvändiga förtroendet för att kunna fortsätta utöva det ledarskap vid KI som jag är utsedd till, säger Martin Ingvar till TT.

Martin Ingvar vill inte precisera närmare vad det handlar om, men enligt uppgift ska han ha tjänat miljontals kronor på att sälja en IT-plattform som enligt kritiker utvecklats gemensamt av Karolinska institutet och Stockholms läns landsting, vilket Läkartidningen tidigare berättat.

Den digitala plattformen, som utvecklats i offentlig regi, ska sedan ha vidareutvecklats av Martin Ingvar och genom ett nystartat bolag sålts till ett annat företag. Agerandet ledde till att Karolinska institutets internrevision i slutet av april inledde en utredning.

På frågan om han själv tycker att han gjort något fel svarar Martin Ingvar:

– I samband med faktagranskningen kan jag se att jag gjort ett fel. Storleken på det eller vad det skulle kunna resultera i har jag ingen som helst insikt i naturligtvis, säger Martin Ingvar.

Mikael Odenberg, Karolinska institutets styrelseordförande, säger sig inte känna till Martin Ingvars avgång, men i en kommentar till TT tillägger han:

– Eftersom det har uppkommit en diskussion kring de här IT-systemen så tycker jag att det är ett bra steg att ta, att kliva åt sidan tills det att man har sorterat ut vad som är rätt och vad som eventuellt är fel i detta.

Läs också:

KI:s vicerektor tar timeout under utredning