Region Jönköpings län menar att nätläkare skriver ut antibiotika på alltför lösa grunder. Nu går Min doktor till motangrepp och kallar granskningen »i högsta grad bristfällig«.
Som Läkartidningen berättat har Region Jönköpings län granskat hur väl de digitala vårdgivarna Kry och Min doktor följer riktlinjerna vid diagnostisering av tonsillit och pneumoni. Granskningen visade att nätläkarna i en klar majoritet av fallen ställt diagnoser på felaktiga grunder. Och i många sådana felaktiga fall hade patienterna fått antibiotika.
Min doktors chefläkare Henrik Kangro bemöter nu kritiken och kritiserar i sin tur regionen. I ett mejl till Malin Bengnér, smittskyddsläkare och sektionschef för Smittskydd och vårdhygien i Region Jönköpings län, skriver han att granskningen är »icke konklusiv och i högsta grad bristfällig«. Han undrar vad meningen med sammanställningen är och frågar sig om det är god etik »att veta att det i princip är taget ur luften« och att datan »inte är representativ för statistisk analys«.
Henrik Kangro syftar till att regionen utgått från enbart journalanteckningar och att granskningen därför saknar data om exempelvis provtagning, anamnes, konsultation med mera.
Bristen på jämförelse med regionens övriga primärvård tycker han gör att granskningen svartmålar nätläkarna utan att faktiskt redovisa bilden hos de fysiska vårdcentralerna.
»Det kanske är så illa som ni kommit fram till, i era övriga verksamheter, som denna högst osakliga framställning indikerar?«, skriver han.
Malin Bengnér svarar Henrik Kangro att de varit tydliga med omfattningen av underlaget till granskningen och att Min doktor i ett tidigt skede fått reda på att rapporten skrevs.
Nyheter
Vården i Region Skåne är pressad och nu vill lokala läkarföreningen att krislägesavtalet ska börja användas för läkarna – men på frivillig basis. Den modellen tillämpas i Jönköpings län. »Jag tror att det är klokt av regionledningen här«, säger Knut Taxbro, processansvarig för covid-IVA vid Länssjukhuset Ryhov.
Nyheter
Den läkare som är ansvarig för kliniken som ska ha utfärdat falska coronaintyg varslas om avsked från det sjukhus där han också är anställd. Enligt sjukhuset är förtroendet för läkaren så skadat att han inte kan jobba kvar.
Nyheter
Intresset för de nya tilläggsspecialiteterna som infördes 2015 varierar mycket. För palliativ medicin har tillväxten varit god – 162 specialister är redan klara. Att bli äldrepsykiatrer lockar desto färre, enligt en genomgång som Dagens Medicin har gjort.
Originalstudie
I denna studie har de akuta, dödliga opioidförgiftningarna i Sverige 2014–2019 kartlagts. Resultaten visar att dödsfallen initialt ökade till följd av fentanylanaloger, med kulmen 2017.
Författarintervjun
Lydia Kahn, med dr, ST-läkare, Rättsmedicinalverkets rättsmedicinska enhet i Stockholm, har tillsammans med kollegor kartlagt de akuta, dödliga opioidförgiftningarna i Sverige 2014–2019.
Nyheter
En läkare i Sydsverige misstänks på sannolika skäl för våldtäkt som ska ha skett på arbetsplatsen. Mannen har häktats då åklagare och tingsrätt ser en risk att han ska undanröja bevis.
Kultur
Virus, ett ord för gift, kunde synliggöras först i början av 1940-talet med användning av det nykonstruerade elektronmikroskopet. Sedan dess har en rad virus upptäckts och utsatt människan för sjukdomsprövningar. Till slut kommer vi även att ha ridit ut coronapandemin, skriver Erling Norrby.(1 kommentar)
Vårdutveckling
Det finns ett behov av en enhetlig kliniskt anpassad analysmetod av anabola androgena steroider (AAS) även utanför idrotten. Här ges förslag till ett begränsat analyssortiment som täcker 95 procent av de positiva proverna utanför idrotten. Rekommenderade analyter och gränsvärden presenteras.
Nyheter
Regionerna har kritiserats hårt för bristande läkarnärvaro på äldreboendena. Men det är inte bara under pandemin som närvaron av läkare varit låg. Andelen äldre som fått ett läkarbesök under den sista månaden i livet har sjunkit årligen sedan 2013. »Det är ett tecken på att hela primärvården saknar resurser«, menar distriktsläkaren Bernd Sengpiel, som har haft ett av sina tuffaste yrkesår någonsin.(3 kommentar)
Nyheter
Ekonomin har länge sett dyster ut för Region Norrbotten. Men pandemiåret 2020 ser ut att bli ett rekordår – regionen gör ett plusresultat på nästan 900 miljoner kronor. Två bidragande orsaker är mer pengar från staten och att planerad vård ställts in.
Nya rön
Ändringar i medicinering var mer precisa när ambulatoriskt blodtryck var tillgängligt för patienter som genomgått perkutan koronarintervention; fler dosökningar gjordes vid höga blodtryck medan dossänkningar, framför allt av betablockad, gjordes vid låga blodtryck. Det visar en svensk studie.
Debatt
Efter snart ett år med coronapandemin bygger vår kunskap om covid-19 i hög grad på vad som händer i vården, snarare än i befolkningen. De svenska befolkningsstudier som ändå görs visar på orimliga mörkertal. Det förklarar till viss del varför smittspridningen är svårbedömd, skriver Tom Andersson.(1 kommentar)
Översikt
Lägesändringar av patienten under extubationen förbättrar detektionsfrekvensen av adenom med ungefär 40 procent bland mindre erfarna endoskopister utan att påtagligt förlänga undersökningstiden.
Nyheter
Den senaste veckan har antalet covidpatienter på landets IVA-avdelningar fortsatt att minska. Men trycket på sjukvården är fortfarande högt och 14 regioner befinner sig i förstärkningsläge.
Nyheter
Covidvaccination av sjukvårdspersonal har dragit igång i flera regioner. Men det finns ofta många frågor bland personalen. På Södertälje sjukhus tog två läkare ett eget initiativ och satte ihop en föreläsning som de nu turnerar runt bland avdelningarna med.(1 kommentar)
Nyheter
Åklagare gav under tisdagen polisen direktiv om att delge Åke Lundkvist, professor i Uppsala, misstanke om brott mot etikprövningslagen. Han misstänks ha inlett forskning utan att ha etiskt tillstånd.
Denna webbplats använder sig av kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen. Genom att använda vår webbplats så godkänner du de kakor som sparas. Läs mer!Ok