Förhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet kring den så kallade Välfärdsutredningen, där utredaren Ilmar Reepalu bland annat rekommenderade att vinsterna i privata välfärdsbolag ska begränsas till sju procent plus statslåneräntan, tycks ha kört fast.

Enligt Ekot har Finansdepartementet inte ha givit något klart besked om när, eller alls om, en proposition som omfattar en vinstbegränsning kommer att läggas fram för riksdagen. Detta trots att civilminister Ardalan Shekarabi (S) så sent som i maj aviserade att en sådan ska komma inom den nuvarande mandatperioden.

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, är kritisk till ett vinsttak. Enligt henne är det inte genomförbart inom hälso- och sjukvården:

– Stora koncerner kanske kan klara den formen av vinstbegränsningar, men inte de små professionsdrivna enheterna. Vi vet att små professionsdrivna enheter har hög nöjdhet, bra kontinuitet och stabil bemanning. Det är just dessa som kommer att få problemen med det här förslaget. Det är kontraproduktivt mot de här enheterna som är bra på kvalitet, sa hon till Läkartidningen i samband med att utredningens slutbetänkande presenterades.

Även Konkurrensverket har riktat kritik mot förslaget. Enligt myndigheten har inte Välfärdsutredningen lyckats visa att det förekommer några övervinster på den konkurrensutsatta välfärdsmarknaden, vilket innebär att det saknas behov av en vinstreglering.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har tidigare sagt att ett vinsttak i välfärden är en förutsättning för att partiet ska ge regeringen sitt stöd för den kommande höstbudgeten. 

Läs också:

Skarp kritik mot Reepalus utredning

Konkurrensverket: Nej till vinsttak

Välfärdsutredningen: Inför vinsttak på sju procent