Foto: Colourbox

Nio av tio kirurger lyssnar på musik medan de opererar, visar en undersökning som strömningstjänsten Spotify presenterade på tisdagen. Musiken uppges bidra till att höja kirurgernas fokus och upprätthålla arbetstempot, samtidigt som den också kan hålla stämningen i operationssalen lugn och hjälpa kirurgen att slappna av.

Är patienten inte sövd väljer många att spela musik utifrån patientens önskemål. »Om de inte har något sådant kan vi leka runt med enkla musikquiz från gamla tv-serier eller glömda klassiker«, svarar en kirurg som deltagit i undersökningen.

Vanligast i operationssalen är rock- eller popmusik. Klassisk musik hör också till de mest spelade genrerna, medan jazz och r’n’b är något mera sällsynt. Bland de mest populära artisterna finns Metallica, Led Zeppelin och AC/DC.

Närmare 700 kirurger och andra anställda inom sjukvården i 50 länder har ingått i undersökningen, som genomförts av Spotify och Figure 1, en global plattform för kunskapsutbyte för vårdpersonal. Majoriteten av de svarande är hemmahörande i USA.

Några av de mest populära låtarna i operationssalen:

»Rock you like a hurricane« – Scorpions
»Edge of seventeen« – Stevie Nicks
»Sweet child o’ mine« – Guns N’ Roses
»Barracuda« – Heart
»Just what the doctor ordered« – Ted Nugent
»Piece of my heart« – Janis Joplin
»Paint it, black« – The Rolling Stones
»Whole lotta love« – Led Zeppelin
»We will rock you« – Queen
»Back in black« – AC/DC

Källa: Spotify